Deel dit artikel:

Sportverlichting: Lux versus Lumen

Op de verpakking van fietsverlichting wordt de ene keer een Lux-waarde aangegeven, terwijl een andere keer de sterkte van de lamp in Lumen wordt aangeven... verwarrend! Waarom zijn er eigenlijk verschillende lichtwaarden voor fietsverlichting? En wat betekenen deze waarden nu eigenlijk? Wij zetten alles op een rijtje en illustreren met de SIGMA Sport koplampen uit de AURA-serie (Lux) en de BUSTER-lijn powerlampen (Lumen).

Lux & Lumen

De Lux-waarde is de effectiviteit van je lichtbundel, door de lichthoeveelheid te meten op 10 m afstand. Koplampen zoals deze uit de AURA-serie mogen niet verblinden; ze moeten net als een autolamp alleen op de weg schijnen. De wet heeft de Lux-waarde en het niet-verblindende lichtbeeld als norm gesteld.

De Sigma AURA-serie is ontwikkeld voor gebruik op de openbare weg. Ze zijn daarmee geschikt voor veeleisende racefietsers die de hele winter buiten blijven doortrainen en voor woonwerkfietsers die dagelijks van het slecht verlichte platteland naar het werk in de stad fietsen.

Lumen slaat op de lichtkracht van een LED zelf. De lens (optiek) bepaalt hoe het licht verdeeld wordt tot een ‘goede’ lichtbundel. Omdat er geen regelgeving of industriestandaard is, kan elke fabrikant zelf een lens ontwikkelen naar eigen inzicht. Powerlampen hebben meestal een rond lichtbeeld, waardoor deze vaak verblinden en dus officieel niet zijn toegestaan op de openbare weg. Fietsverlichting zoals die uit de BUSTER-lijn is ontwikkeld voor sportief gebruik bij bijvoorbeeld avondritten in het bos of 24-uurs MTB-races.

Lux-waarde kan men eigenlijk niet omrekenen naar Lumen omdat verschillende parameters (zie hierboven) moeten worden overwogen.

4 nieuwe Busters

Met vier nieuwe powerlampen introduceert Sigma Sport een geheel vernieuwd assortiment BUSTER-powerlampen. Met deze nieuwe powerlampen krijgen wielrenners, gravelbikers en moutainbikers zowel in het donker als overdag met de nieuwe dagrijmodus (‘Dayflash’) meer veiligheid. Met een krachtige lichtbundel geven deze powerlampen perfect zicht bij alle sportieve avond- en nachtritten, zowel op de weg als je favoriete mountainbikeroutes.

Vice-wereldkampioene MTB Anne Terpstra van Ghost Factory Racing Team

De nieuwe Buster-fietsverlichting geniet van een aantal nieuwe specificaties zoals de dagrijmodus (Dayflash), lichtprofielen (je kan alleen die lichtmodi selecteren die jij nodig hebt), nieuwe lichtmodus-indicator, 5/6 traps accu-indicator, lange accuduur en een lichtmodus-geheugenfunctie. Hierbij schakelt de lamp weer in, in de laatst gebruikte lichtmodus.

Het lichtbeeld van de BUSTER 1100 Lumen

De Buster-serie bestaat uit de lichte, compacte instapper Buster 150 met 150 lumen (74 m lichtbundel). De Buster 400 is de kleine krachtpatser met 400 Lumen en 120 m lichtbundel, terwijl de Buster 800 een stevige 800 Lumen en een 170 meter lichtbundel biedt! Ben je een die-hard fietser en is 800 lumen nog niet genoeg, dan is er de Buster 1100 lumen met dubbele lens voor een nog bredere lichtbundel (165 m bereik) en langere brandduur dankzij de ecomodus tot wel 50 uur. De Buster 2000 met externe accu, 2000 lumen en  triple lens (200 m lichtbundel) maakt werkelijk van de nacht een dag. Je rijdt door het bos alsof het dag is. De laatste beschikt over een innovatieve afstandsbediening en helmhouder, ideaal voor 24 uurs races en het snellere mountainbikewerk.

Samenvatting BUSTER-Serie:

  • Modellen Buster Serie: Buster 150, Buster 400, Buster 800, Buster 1100 en Buster 2000
  • Powerverlichting, uitgedrukt in Lumen
  • Schijnt breed en rond en is mogelijk verblindend
  • Voldoet daarmee NIET aan de wettelijke verkeerseisen
  • Meer sportief gebruik (MTB/Enduro/24-uurs races), betere oriëntatie in bos door brede lichtbundel, of woon-werkverkeer -> uitermate prettig op donkere wegen, dijken en weilanden
  • Tot krachtige 2000 Lumen lichtkracht -> schijnt tot 200 m ver

Power-achterlichten

De perfecte aanvulling op de Buster-voorlichten wordt gevormd door de nieuwe achterlichten Blaze Flash, Buster RL 80 lumen en Buster RL 150 lumen. Het populaire, slimme en innovatieve USB-achterlicht Blaze met remlichtfunctie en dag/nacht-stand dankzij de lichtsensor, komt nu ook in een internationale versie met een flashmodus, de Blaze Flash. Naast de 4 nieuwe lichtmodi Auto (dag/nacht-stand), Standaard, Puls Flash, Day Flash is een bijkomende voordeel de langere brandduur tot ca. 50 uur. Met een zichtbaarheid van 500 m, slechts 22 gram en de aantrekkelijke prijs is de Blaze Flash het perfecte achterlicht voor de sportieve fietsers, zeker als je veel in groep rijdt.

De Buster RL 80 biedt 80 Lumen en heeft een zichtbaarheid vanaf een indrukwekkende afstand van 1500 meter. Men kan kiezen uit vijf verlichtingsmodi: High, Low, Day Flash, Night Flash en Eco Flash. De Buster RL 80 biedt in de Eco Flash-modus een accuduur tot wel 12 uur. Dit is vooral bij langere tochten een praktische functionaliteit.

Het tot wel 150 Lumen felle achterlicht Buster RL 150 verhoogt de zichtbaarheid tot een fabelachtige 2000 meter, heeft een remlichtfunctie en vijf verlichtingsmodi met dagrijstand (Dayflash), waardoor de veiligheid van de fietser in het verkeer aanzienlijk verbetert. Ook de accuduur is indrukwekkend tot wel 20 uur. Zeer praktisch: dankzij de geïntegreerde geheugenfunctie schakelt het achterlicht bij de volgende keer inschakelen automatisch in de laatst gebruikte verlichtingsstand in.