Deel dit artikel:

Slipstream: Dirk De Wolf

Onze redacteur fietste samen met Dirk De Wolf door wielerjaar 2022.

Het afgelopen jaar pikten we aan bij een aantal van de trainingsgroepjes die ons wielerland rijk is. We maakten kennis met enkele jonge en minder jonge leeuwen, die ons een blik achter de schermen van de profwielrennerij gunden. Voor deze editie pakten we het anders aan. Samen met Dirk De Wolf, analist en koersliefhebber met tonnen ervaring als renner en ploegleider, blikten we terug op wielerjaar 2022. Een topseizoen dat alleen maar te beschrijven valt met de term ‘grand cru’.

Er zijn twee momenten op het jaar waarop je Dirk De Wolf kan treffen. Nadat hij is teruggekeerd uit Tenerife en voordat hij vertrekt naar het Canarische eiland. De zilverenmedaillewinnaar van Utsunomiya 1990 maakt er geen geheim van dat hij bijna de helft van de tijd onder de Spaanse zon vertoeft. Maar sinds De Wolf opnieuw prominent in beeld is als analist, komt hij net iets vaker over en weer naar België. We hebben een paar dagen na de uitreiking van de Kristallen Fiets, die De Wolf in 1992 zelf wist te winnen, dan ook het geluk – of de pech, zo u zelf wil – om hem in eigen land te treffen voor een gezamenlijke fietstocht. “Ik fiets toch sowieso iedere dag, maar alleen als het niet regent”, klinkt het bij De Wolf, die al meer dan 25.000 kilometers bij elkaar gesprokkeld heeft dit jaar.

Straffe Kopecky en Evenepoel

Terwijl we genieten van een – voorlopig – droge ochtend blikken we terug op het voorbije wielerjaar. Als laureaat van de Kristallen Fiets was De Wolf zelf uiteraard ook aanwezig op het gala. “Zowel bij de mannen als bij de vrouwen waren er geen verrassingen. Er zou pas raar opgekeken zijn moesten de namen Kopecky en Evenepoel niet als winnaars uit de bus gekomen zijn. Maar wat een fenomenaal jaar hebben we als wielerliefhebbers voorgeschoteld gekregen?!” beseft ook De Wolf. “Bij de vrouwen de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen en tweede plaatsen op het WK en in Parijs-Roubaix. De marge om beter te doen, wordt voor Kopecky wel erg klein. Dan moet ze al wereldkampioene worden.”

En wat dan gezegd van de mannen? “Wat Evenepoel liet zien, is ongelofelijk straf. In Luik-Bastenaken-Luik gooide hij dit voorjaar voorgoed zijn titel van belofte van zich af. En toen ging het snel. Voor een tweede keer de Clásica San Sebastián, voor heel wat Basken en andere Spanjaarden toch een moment om naartoe te pieken en bijgevolg een vaak onderschatte wedstrijd. En dan moesten die Vuelta en het WK nog komen. Daar moeten we niet meer woorden aan vuilmaken”, klinkt het terecht lyrisch.

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels