Deel dit artikel:

Slipstream: De Melkerie

Wanneer we afspreken met De Melkerie, ongetwijfeld West-Vlaanderens bekendste trainingsgroep, treffen we een sterk onthoofd gezelschap aan. Niet dat er een haar in de boter zit, integendeel, maar met z’n allen samen fietsen blijkt tegenwoordig bijzonder moeilijk voor deze olijke bende. De Melkerie ontstond in de shirts van de Topsport Vlaanderen-ploeg, maar intussen domineren de kleuren van Quick-Step Alpha Vinyl. En dus deed de service course van ‘The Wolfpack’ in Wevelgem dienst als vertrekpunt van onze gezamenlijke rit.

Maandagochtend halfelf op een West-Vlaams industrieterrein van dertien in een dozijn. Met het verschil dat achter de muren van het pand waarvoor we staan geen gewone bedrijfsvoering plaatsvindt. Hier is de service course van Quick-Step Alpha Vinyl gevestigd, het kloppende hart van het wielerteam. Voor een rondleiding hebben we niet meteen tijd, en dus wachten we buiten geduldig tot Stijn Steels en Tim Declercq – de twee renners waarmee we vandaag hebben afgesproken – opdagen.

Stijlvol te laat komen beide heren even later met hun wagens aangereden. Bij Stijn is er in de verste verte nog geen fiets te bekennen, Tim scoort iets beter en heeft toch al een wielset bij. Het is meteen ook de reden waarom de service course als vertrekpunt werd gekozen. “Puur vanwege praktische redenen”, klinkt het bij Stijn, die zijn opnieuw afgestelde trainingsvehikel nog moest komen ophalen. “Zowel Tim als ikzelf zijn gisterenavond laat aangekomen vanuit de Ronde van Hongarije”, legt Steels uit. “Een kort, rustig ritje zal dus wel volstaan”, vervolledigt Tim, terwijl hij plots met een tijdritbolide komt aangewandeld.

Weinig thuis

Stijn en Tim overlopen hun koersprogramma’s en komen tot de conclusie dat ze tussen begin mei en eind juli misschien één à twee weekends thuis zijn. “Over een volledig jaar bekeken zijn we sowieso de helft van de tijd van huis. En op momenten dat we dan eens thuis zijn, moeten we nog verschillende zaken regelen of zijn er af en toe andere verplichtingen. De tijd dat rennersvrouwen aan de haard zaten te wachten tot hun wederhelft weer eens kwam aanwaaien, is ook al lang voorbij. De meeste rennersvrouwen hebben zelf ook een job. Kinderen gaan vaak naar de crèche of naar school. Als wij tijdens de week dan eens één of twee dagen thuis zijn, kunnen we moeilijk verwachten dat zij alles aan de kant schuiven”, vertelt Stijn terwijl zijn collega en viervoudig winnaar van de Kristallen Zweetdruppel voor beste helper plots met zijn tijdritbolide uit de poort komt gestapt. “Om de positie nog wat te finetunen”, klinkt het. Waarop Declercq bewijst dat elke wielrenner een beetje ijdel is door ons te vragen of zijn positie er goed uitziet. Het spreekt voor zich dat hij dat even later zal verifiëren bij de eerste de beste vitrine met voldoende weerspiegeling.

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels