Tubeless is de norm
Zeker in de klassiekers rijdt de hele ploeg op tubeless banden. Voor de Vlaamse koersen zijn dat 28 millimeter brede Continental GP 5000 S TR’s (89,49 euro), voor Parijs-Roubaix is dat de 2 millimeter bredere versie. Ook de ‘latex’ is van Continental. “We hadden tot nu toe opmerkelijk weinig lekke banden”, legt Bourgeois uit, terwijl we kijken naar wielen die op hun zijkant op de grond rond liggen te spinnen als een tol. “Dat doen we aan elke kant, zodat de antilekvloeistof goed verdeeld wordt over de hele band”, legt de ervaren mecanicien uit. “Tubes liggen enkel nog op de derde fiets van de renners. De eerste reservefiets is exact hetzelfde afgesteld als de hoofdfiets. Dat betekent dat we vijftig à zestig paar banden moeten oppompen voor Parijs-Roubaix. De initialen van de renner en het nummer van de fiets (1, 2 of 3) staan op de velg genoteerd.” Bourgeois kon vervolgens nog één extra tip meegeven: “We monteren geen compleet nieuwe banden, want die zijn te vettig. Een licht gebruikte band biedt meer grip.”
Aero of comfort
De coureurs kunnen kiezen uit de lichte Lapierre Xelius SL (3799 euro voor de frameset in ploegkleuren) en de aerodynamisch geoptimaliseerde Aircode DRS (4099 euro). “Ze hebben exact dezelfde geometrie”, legt Pascal Carré van Lapierre uit. “Daardoor moeten de renners zich niet telkens aanpassen aan de fiets. De Xelius biedt veel meer comfort en ruimte voor banden tot 33 millimeter breed, terwijl dat bij de Aircode in principe maar 28 millimeter is. Die laatste was dan wel weer de aangewezen fiets voor Gent-Wevelgem.” Uiteraard koos de ploeg de Xelius SL voor Parijs-Roubaix. Met zijn kenmerkend driehoekje tussen staande achtervork, zitbuis en bovenbuis creëert dit ontwerp meer ruimte voor de staande achtervork om door te buigen.
Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Poggio, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!