Deel dit artikel:

Ronde van Vlaanderen Cyclo volzet!

16.000 fietsers schreven zich in om op zaterdag 4 april, de dag voor de profs, zichzelf te testen op het parcours van deze wereldvermaarde klassieker. Daarmee is een maand voor de rit de limiet van het aantal toegelaten deelnemers bereikt.

“De invoering van een limiet tot 16.000 fietsers is er gekomen na overleg tussen de lokale overheden en de organisatie”, laat organisator Christophe Impens van Golazo sports weten. “De beperking van het aantal deelnemers moet de maximale veiligheid voor zowel de deelnemers als de andere weggebruikers kunnen garanderen, het comfort van de deelnemers verhogen en de overlast voor omwonenden binnen de perken houden.”

De wielertoeristen kunnen kiezen uit 3 afstanden: de volledige 239 km met start in Brugge zoals de profs, 127 km of 71 km, beide met start in Oudenaarde waar iedereen ook aankomt. 4.650 deelnemers starten op 239 km, 8.877 komen voor de 127 km en 2.473 doen de 71 km.

WEL OF GEEN KOPPENBERG?

Deelnemers die de gevreesde Koppenberg liever links laten liggen, krijgen daar dit jaar de kans toe en kunnen via een korte omleiding hun weg op het parcours voortzetten. Ook dit is een maatregel die volledig kadert in het maximaliseren van het comfort en de veiligheid van de deelnemers.

Daarnaast zullen er net zoals tijdens de voorbije twee edities controlepunten op het parcours ingebouwd worden. Deze controlepunten moeten ervoor zorgen dat enkel ingeschreven deelnemers de finale heuvelzone in alle comfort kunnen fietsen.

Zo goed als alle hellingen en kasseistroken die de profs daags nadien aandoen, zitten in het parcours voor de recreanten, met uiteraard in de “finale” de Oude Kwaremont en de Paterberg.

POSITIEVE IMPACT OP TOERISME

Meer dan 40 nationaliteiten zullen op 4 april aan de start staan. Exact de helft van de deelnemers komt uit het buitenland, met op kop grote wielerlanden als Nederland (3.227 deelnemers), Groot-Brittannië (2.047), Frankrijk (797), Italië (467), Duitsland (357) en Spanje (241). Uit de Verenigde Staten komen 125 fietsers. De top 10 wordt vervolledigd met Zwitserland (102) en Ierland (86). Er zijn ook heel wat deelnemers uit meer exotische landen zoals Hong Kong, Brazilië, Zuid-Afrika, Mexico, Nieuw-Zeeland, Australië, Canada, Venezuela en Indië. 917 deelnemers zijn vrouwen.

Organisator Christophe Impens: “De Ronde van Vlaanderen Cyclo is een monument, zeg maar werelderfgoed, voor de wielertoerist. Het feit dat de tocht ieder jaar sneller volzet geraakt en het aantal buitenlanders gestaag toeneemt, is het bewijs dat het met de populariteit en de internationalisering van deze topklassieker alsmaar crescendo gaat. Golazo sports heeft deze organisatie destijds opgestart met 400 deelnemers… Nu is de RVV Cyclo de maatstaf inzake organisatiekwaliteit voor vele buitenlandse collega’s. Een dergelijk evenement heeft een belangrijke impact op de regio-marketing. Wij zijn het provinciebestuur, de gemeentebesturen en de politiezones enorm dankbaar voor de vlotte samenwerking.”

Wie andere tochten een dag voor de profkoers wil afleggen, kan nog altijd terecht bij de Paris-Roubaix Challenge en Liège-Bastogne-Liège Challenge, beide maken ook deel uit van de Skoda Classic Challenge, net zoals de RVV Cyclo.