Deel dit artikel:

‘Ronde properder dan ooit’

Christophe Impens, managing director van Golazo Sports en verantwoordelijk voor de organisatie van de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen, is niet te spreken over de uithaal van de Zwalmse burgemeester Bruno Tuybens in de media. Die had zaterdag al, nog tijdens de Ronde, gefoeterd over het afval langs de Zwalmse wegen.
Christophe Impens: ‘Het komt altijd maar weer op de nek van de wielertoerist terecht’
Impens: “Ik begrijp de reactie van de burgemeester niet. Wij zijn onze verplichtingen van het convenant dat we vorige week met de gemeenten van de Vlaamse Ardennen ondertekenden, nagekomen. In totaal werden meer dan 155 afvalcontainers en 110 mobiele toiletten geplaatst. Dus het is niet zo dat we het aspect milieuvriendelijkheid uit het oog verloren. De Ronde voor wielertoeristen was properder dan ooit.”

Dat er bidons langs de Paddestraat lagen, is de logica zelve, aldus nog Impens. “Wielertoeristen gooien die bidons niet weg, op kasseien stuiteren ze nu eenmaal uit de bidonhouder.” De ‘buitensporige’ reactie van Tuybens vindt Impens naar eigen zeggen een kaakslag voor het wielertoerisme.

“Zowel de wielertoerist zelf als wij als organisatie worden hierdoor koud gepakt. Op paasmaandag zat ik zelf op de fiets en reed de finale van de Ronde… Weet je wat ik heb gezien? Veel troep langs de kant van de weg, ja. Maar wel frietzakken, lege bierbekertjes en blikjes frisdrank. En da’s heus niet de troep die de wielertoeristen op zaterdag hebben achtergelaten. Dat is een restant van zondag. En toch komt het altijd maar weer op de nek van de wielertoerist terecht.”