Deel dit artikel:

Roger Van De Casteele 1ste Belgische Gold Rider

Roger Van De Casteele is de eerste Belg die zich 'Gold Rider' mag noemen. Wereldwijd zijn er nog maar acht wielertoeristen die deze titel kregen nadat ze zelf zes UCI-wedstrijden hadden afgelegd.


Roger Van De Casteele. (foto uci)
De ‘Golden Bike Series’ werd in 1999 opgericht door de UCI om wielertoeristen aan te moedigen hun passie ook buiten de landsgrenzen te beleven. Ze konden vanaf dan de titel ‘Gold Rider’ in de wacht slepen door acht internationale wedstrijden op hun palmares te schrijven.

Ondertussen is dat aantal teruggebracht to zes: de Ronde van Vlaanderen voor Wielertoeristen (België), Cyclosportive L’Ariégeoise (Frankrijk), Quebrantahuesos (Spanje), Gruyère Cycling Tour (Zwitserland), Gran Fondo Internazionale Felice Gimondo (Italië) en Wattyl Lake Taupo Cycle Challenge (Nieuw Zeeland).

De 73-jarige Roger Van De Casteele uit Oudenaarde heeft in tien jaar tijd alle acht de ritten op zijn palmares geschreven. In 1999 startte hij met de Ronde van Vlaanderen en afgelopen zomer maakte hij de cirkel rond in Spaans Baskenland.

Slechts zeven wielertoeristen deden hem dit tot nu toe voor: vier Britten, een Duitser, een Nederlander en een Zuid-Afrikaan. Van De Casteele somt de redenen daarvoor op in Het Nieuwsblad: “Je moet tijd hebben en ook een goede gezondheid en klimtalent zijn een vereiste. Daarnaast is ook het financiële aspect niet onbelangrijk.”

Van De Casteele is enorm trots op zijn titel. “Ik zie het als een bekroning voor mijn doorzettingsvermogen. Ik hoop dat veel wielertoeristen mijn voorbeeld volgen. Tijdens de huldiging op het UCI-hoofdkwartier in het Zwitserse Aigle heb ik de wielerbonzen beloofd een waardig ambassadeur te zijn.”