Deel dit artikel:

Roc d’Azur was een Frans feestje

Het was een Frans feestje op de dertigste verjaardag van de Roc d'Azur. Zowel de wedstrijd bij de mannen als die bij de vrouwen kreeg een Frans podium. Ook in de Marathon zagen we Franse winnaars.

De tweede van de voorbije Ronde van Frankrijk (en ook tweevoudig winnaar van de Roc), Jean-Christophe Péraud, stond samen met vier olympische kampioenen in Fréjus aan de start, met name Miguel Martinez, Julien Absalon en Jaroslav Kulhavý. Maar het was de Franse beloftekampioen Jordan Sarrou die zijn eigen voorspellingen kracht bijzette en won in een tijd van 2u10’10” voor de 56 km. Hij klopte Martinez, die op zijn 38ste nog voorbij Maxime Marotte sprintte.

Sarrou ging er meteen na de start vandoor met Stéphane Tempier, maar toen die een lekke band kreeg, moest de tweede van het WK voor beloften aan een soloavontuur beginnen. De ervaren Martinez, die in ’97 net als Sarrou op zijn 21ste de eerste van drie Roc d’Azur-zeges op zijn naam schreef, was vol lof: “Jordan is de Absalon van de toekomst. Het zou me niet verbazen om hem een medaille te zien winnen op de Spelen in Rio.”

Terwijl het talrijk opgekomen publiek de toppers aanmoedigde, waren nog 5000 bikers aan het zwoegen door het massief van Les Maures.

Nog voor de mannen waren de Fransen ook al aan het feest bij de vrouwenrace. Die wedstrijd werd verschoven van zaterdag naar de zondagochtend omwille van het stormweer. De twintigjarige Margot Moschetti, zilver op het WK voor beloftes, veroverde daar de titel. Ook zij ging meteen na de start op de vlucht. Het was de winnares van de Canyon Roc Marathon op vrijdag, Hélène Marcouyre, die tweede werd, voor Fanny Bourdon, die ook vrijdag derde was.

Meer dan 20.000 deelnemers gingen van start in de 27 evenementen die op het programma stonden. Daarbij kwamen dan nog de 150.000 bezoekers aan de Show. Racedirecteur Alexandre Maslin was een tevreden man: “Ondanks de 30-jarige geschiedenis van de Roc d’Azur blijven we evolueren en niet op onze lauweren rusten. Dit jaar was de eerste Rando Roc Famillie bijvoorbeeld een succes.”

2015 KOMT ER AL AAN

De volgende editie van de Roc d’Azur vindt plaats van 7 tot en met 11 oktober 2015. Het wordt de laatste afspraak in een seizoen met Roc Series, dat begint met de Roc Argentina 6-8 maart in Villa Carlos Paz, in de provincie Córdoba. Houffalize, heilige mountainbikegrond in België, is van 1 tot en met 3 mei de gaststad van de tweede Roc d’Ardenne. De derde editie van de Roc des Alpes – La Clusaz staat gepland voor 12-14 juni. En nog andere projecten zitten in de pijplijn.