Deel dit artikel:

Rij je eigen Omloop!

Zaterdag schiet de Omloop Het Nieuwsblad het Belgische wielerseizoen op gang. In het spoor van de profs kan je binnenkort ook je eigen omloop rijden. Verken alvast het parcours!


Deze Taaienberg is opgenomen in zowel de Omloop voor profs als die voor wielertoeristen. (foto belga)
Wie de unieke sfeer van de Omloop Het Nieuwsblad wil opsnuiven, kan exact drie weken na de profs zijn eigen ding doen op de Omloop Passage Fitness. Deze wielertoeristentocht heeft eveneens start en aankomst in Gent en volgt gedeeltelijk het parcours van de klassieker.

Liefst zes van de twaalf hellingen van de “echte” Omloop komen ook drie weken later terug in het parcours van de wielertoeristenversie. Op de Kruisberg en Eikenmolen na komen ook alle andere hellingen terug op één of meerdere tochten van de Bank van De Post Cycling Tour of in de Ronde van Vlaanderen voor Wielertoeristen (zie kader onderaan).

VAN GENT NAAR GENT

Terwijl de recreanten kunnen kiezen tussen 60, 110 of 150 km, zit er voor de profs niets anders op dan 204 km af te malen in het Oost-Vlaamse heuvellandschap. Na de start in Gent trekt het peloton eerst oostwaarts naar Lokeren, om vervolgens in zuidwestelijke richting de kanten van Zottegem op te zoeken.

In Horebeke trekt de karavaan naar het zuid-oosten. Na de kasseien van de Haaghoek wacht na 77 km met de Leberg de eerste echte helling van de dag, in snel tempo gevolgd door de Berendries, Valkenberg, Tenbosse en Eikenmolen.

Net over halfweg wedstrijd wacht in Geraardsbergen de beruchte Muur, waarna terug koers gezet wordt richting westen, met onderweg de Pottelberg en bij het buitenrijden van Ronse de Kruisberg. Dan wordt het hoog tijd om terug naar het noorden te rijden.

Na goed 150 km krijgen de renners op korte tijd met de Taaienberg, Eikenberg, Wolvenberg en Molenberg nog vier kuitenbijters voorgeschoteld. In de laatste 30 km richting finish in Gent zijn de kasseistroken van de PaddestraatLippenhovestraat, Lange Munte en Steenakker de enige overgebleven hindernissen.

Let dus goed op als je de profs zaterdag op TV hun tanden ziet stukbijten in deze klassieker, want niet veel later kan je zelf de benen gaan testen op al die legendarische hellingen!Hellingen Omloop Het Nieuwsblad
Omloop Passage Fitness Ronde van Vlaanderen voor WT/MTB AVS Peter van Petegem Classic Ename Classic Ronse
1. Leberg x x
2. Berendries x x x
3. Valkenberg x
4. Tenbosse x
5. Eikenmolen
6. Muur x
7. Pottelberg x
8. Kruisberg
9. Taaienberg x x x x
10.Eikenberg x x x
11.Wolvenberg x x
12.Molenberg x x x x