Deel dit artikel:

Rij eens van Milaan naar Sanremo

Van plan om zelf nog ooit Milaan-Sanremo te gaan verkennen of gewoon nieuwsgierig naar het parcours van zaterdag? Vlieg dan met ons mee over de hellingen van La Primavera!


Deze Poggio biedt een laatste kans om een massaspurt te voorkomen. (foto belga)
Milaan-Sanremo is niet alleen de eerste echte klassieker van het seizoen, maar met zijn net geen 300 kilometer meteen ook de langste. La Primavera leidt het peloton naar goede gewoonte van het binnenland zuidwaarts om vervolgens langsheen de Ligurische kust de parel van de Bloemenrivièra te bereiken.

In de afstand schuilt meteen ook de grote moeilijkheid van deze klassieker. De beklimmingen onderweg zijn immers niet altijd lastig genoeg om een massaspurt op de Via Roma, of zoals dit en vorig jaar op de Lungomare Italo Calvino, te voorkomen.

Halfweg koers wacht het peloton met de Passo del Turchino de eerste echte hindernis. Het is de lengte (25,8 km) die deze heuvel bijzonder maakt, want pas in de slotkilometers gaat de hellingsgraad over de 5%. De Turchino ligt in ieder geval te ver van de finish om een beslissende rol te spelen.

Na iets meer dan 200 km gaat het over Le Manie. Deze klim met een zeer technische afdaling werd pas vorig jaar ingevoerd nadat een aardverschuiving het traject in Noli ernstig had beschadigd.

DE STAART EN HET VENIJN

In de finale moet het peloton eerst de drie Capi bedwingen. De korte maar snedige Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta volgen elkaar op binnen een afstand van 15 kilometer.

Met 275 km in de benen gaat het vervolgens over de Cipressa. Als het pak na deze al wat lastigere helling nog bijeen is, biedt de Poggio di Sanremo een laatste kans om een massaspurt te vermijden.

Ook deze twee laatste bulten zijn niet aartsmoeilijk, maar de kilometers gaan in volle finale ongetwijfeld doorwegen. Niet lossen, positie kiezen en genoeg kracht overhouden voor op de Lungomare Italo Calvino is dan ook boodschap voor wie La Primavera wil binnenhalen.Bekijk de scherprechters in detail