Het team van het Powerlogic Lab wou verder gaan dan de typische designelementen van de tweede generatie aerohelmen. Daarom begon de Z Alpha als een tekening op het bord in dat labo, als een aerohelm van de derde generatie. Volgens Samuele Bressan, rh+ Product Line Merchadiser: “Bij die helmen van de tweede generatie is er altijd een negatief compromis op vlak van ventilatie en dus thermische regulatie. Dat was het beginpunt voor het team, dat bij het ontwerp van de Z Alpha verder wou gaan dan deze technologische grens.”
Na het eerste ontwerp- en prototypestadium werd de Z Alpha getest in de windtunnel en bewees daar zijn optimale prestaties qua aerodynamica en ventilatie. Het ontwerp stemt de luchtstroom zowel binnenin als buiten in verschillende hoeken af. Dat werd telkens opnieuw bewezen, zowel in statische omstandigheden als in tests met echte fietsers in normale omstandigheden. Daarbij werd ook een normale fietspositie aangenomen met het hoofd in een typische fietspositie.
Deze veldtests waren mogelijk dankzij de renners van het Team Fundacion Contador, die zowel met de wegproeven als de windtunneltests hebben geholpen. Alles in acht genomen is rh+ van mening dat er geen snellere geventileerde helm is dan de Z Alpha.
Om de ventilatie te optimaliseren, werd een Advanced Aerodynamic Design gecreëerd, een reeks ontwerpcriteria die van de helm een topper moet maken op vlak van het combineren van ventilatie met aerodynamica. De verwijderbare klep vooraan op de helm (zie foto) versnelt de luchtstroom en garandeert verluchting door de helm, van voor naar achter. Dit bevordert de aerodynamica, zeker bij snelheden boven 40 km/u, en beschermt de gebruiker van de weersinvloeden. Door hem wel of niet te monteren kun je het niveau van ventilatie en comfort aanpassen aan de weersomstandigheden.
De helm is verkrijgbaar zonder (6 kleuren beschikbaar, adviesprijs 179,99 euro) en met MIPS-bescherming (3 kleuren beschikbaar, adviesprijs 229,99 euro). MIPS verbetert de veiligheid van fietsers door de rotatie-energie bij schuine impacts te verminderen. Door het flexibele gele ‘net’ binnenin de helm wordt die rotatie-impact beter geabsorbeerd, zodat de hersenen beter beschermd worden. Daardoor is deze toevoeging al snel universeel aangenomen in een brede waaier aan sporthelmen.