Deel dit artikel:

Reportage: het enigma Anquetil

Jacques Anquetil (1934-1987) wint in 1957 zijn eerste van vijf Rondes van Frankrijk. Nauwelijks dertig jaar later – op zijn 53ste – verliest ‘Maître Jacques’, een van de meest kleurrijke en raadselachtige figuren uit de wielergeschiedenis, de strijd tegen kanker. Een terugblik op zijn eerste Tourzege, zijn opmerkelijke levensloop en onze visite in Anquetils kasteel in Normandië …

Drievoudig Tourwinnaar Louison Bobet laat de Ronde van Frankrijk van 1957 aan zich voorbijgaan. Dat verklaart hij al tijdens de Ronde van Italië, waarin hij tweede wordt na de Italiaan Gastone Nencini. “Tijd voor de jongeren om hun verantwoordelijkheid te nemen”, aldus Bobet. Waarmee hij alle druk bij Anquetil legt, die hij eigenlijk niet kan luchten. Dé hamvraag leeft bij pers en publiek: redt de rouleur het ook in de cols?

Op zijn 23ste is Anquetil klaar voor zijn grote Tourdebuut. In het voorjaar had hij zich al tot eindwinnaar van Parijs-Nice gekroond. Zowel Anquetil zelf als de Franse bondscoach Marcel Bidot beseffen dat de Tour de France andere koek is, maar toch geloven ze in een sterke eindnotering. ‘Les Tricolores’ – zo werden de renners van de Franse nationale ploeg genoemd – hebben nóg een ijzer in het vuur: de snelle André Darrigade. Die slaat in de openingsetappe meteen een dubbelslag: ritwinst en geel. Darrigade en Anquetil zijn twee handen op één buik, zeker nadat Anquetil ‘Dédé’ in 1955 aan een Franse wegtitel geholpen heeft.

In de derde etappe met aankomst in zijn thuisbasis Rouen slaat Anquetil toe. Wanneer Tourfavoriet Federico Bahamontes zich in de slotkilometer aan een uitval waagt, gebruikt Anquetil hem als mikpunt bij een late counter. Anquetil blijft zijn vluchtgezellen voor en gooit beide armen de lucht in. Hij werpt Janine Boeda, een mooie blondine die hij al enkele jaren kent en met wie hij de voorbije maanden vaker is gespot, de overwinningsbloemen toe. Anderhalf jaar later zouden de twee trouwen. Twee dagen na zijn ritzege in Rouen pakt Anquetil op Belgische bodem zijn eerste gele trui. Er zouden er in zijn carrière nog vijftig volgen. De etappe in Charleroi laat Anquetil aan zijn landgenoot Gilbert Bauvin. Een slimme zet en een exponent van Anquetils aanpak: niet al te gulzig tekeergaan, maar toeslaan op de momenten dat het moet en onderweg bondgenoten kweken.

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!