Deel dit artikel:

Renewi Tour belooft vijf dagen wielerspektakel in Lage Landen

Na een jaartje afwezigheid eist de Renewi Tour zijn plaatsje op de wielerkalender opnieuw op (23-27 augustus). De enige WorldTour-rittenwedstrijd in België en Nederland steekt in een nieuw en duurzaam jasje. De inzet en het spektakel blijven van het hoogste niveau.

Met Renewi, een afvalverwerker en recyclagebedrijf, heeft de belangrijkste rittenwedstrijd in België en Nederland een nieuwe title partner, maar de steunpilaren blijven dezelfde: een korte, gebalde rittenwedstrijd waarin klassieke renners een gooi kunnen doen naar de eindzege. Wie treedt er in de voetsporen van Sonny Colbrelli, Mathieu van der Poel en Laurens De Plus?

Het internationaal getinte deelnemersveld wordt er eentje om duimen en vingers bij af te likken. Alle WorldTour-ploegen zakken af naar de Lage Landen. Met Jasper Philipsen, Dylan Groenwegen, Tim Merlier, Arnaud De Lie, Arne Marit, Thibau Nys, David Dekker, Giacomo Nizzolo, Sam Welsford en ritwinnaar op de Champs-Élysées Jordi Meeus krijgen we een sprintersfestival op hoog niveau. Andere blikvangers zijn Kasper Asgreen, Yves Lampaert, Victor Campenaerts, Marc Hirschi, Ben Turner, Jasper Stuyven, Fred Wright, Alberto Bettiol, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Alexey Lutsenko en Giro-revelatie Derek Gee.

De start van de vijfdaagse rittenwedstrijd ligt aan de Belgische kust. Aan het eind van de eerste etappe volgt in Ardooie meteen een kans voor de sprinters. Na een individuele tijdrit in Sluis zet het peloton koers richting de Vlaamse Ardennen (inclusief de befaamde aankomst op de Vesten in Geraardsbergen), om af te sluiten met een tweedaagse in heuvelachtig Belgisch-Limburg.

De Renewi Tour moet een voorbeeldevenement worden op het vlak van duurzaamheid.  Centraal in de samenwerking staat het minimaliseren van de ecologische voetafdruk van de rittenkoers door zoveel mogelijk restafvalstromen te recycleren. Het doel is om het restafval tegen 2025 te reduceren tot nul procent.