Deel dit artikel:

Remco zondag terug in koers, Merlier favoriet Elfstedenronde

Na een onderbreking van een jaar wegens de coronapandemie staat zondag een nieuwe editie van de Euro Shop Elfstedenronde op het menu. Tim Merlier is topfavoriet om zichzelf op te volgen in deze vlakke kasseikoers op West-Vlaamse bodem, met start en finish in Brugge. Mark Cavendish en Dylan Groenewegen zijn op papier zijn grootste uitdagers als het op sprinten aankomt. Het is ook uitkijken naar Remco Evenepoel, die zijn eerste koers zal rijden na zijn opgave in de Giro.

In 2017 werd de befaamde Elfstedenronde (1943 – 1989) nieuw leven ingeblazen. Deze eendagswedstrijd had in het verleden knappe winnaars zoals Rik Van Looy, Patrick Sercu en Freddy Maertens. Na een verplichte pauze in 2020 staat de Euro Shop Elfstedenronde komende zondag opnieuw op de kalender als UCI Europe Tour cat. 1.1. met deelname van een mooi internationaal peloton. Met Deceuninck-Quick Step, Lotto Soudal, Bora-Hansgrohe, Intermarché-Wanty-Gobert, Jumbo-Visma en Team DSM staan er zes WordTour-ploegen aan de start.

Maar de man met rugnummer 1 rijdt voor Alpecin-Fenix. De ploeg van de gebroeders Roodhooft heeft niet de WorldTour-status, maar rijgt wel al heel het seizoen de successen aan elkaar. Niet in het minst dankzij Tim Merlier. De voormalige Belgische kampioen zit al aan vijf zeges in 2021, waaronder winst in een massasprint in de Ronde van Italië. Merlier is dus meer dan ooit kandidaat om zichzelf zondag op te volgen in de Euro Shop Elfstedenronde. Al kan Alpecin-Fenix op meerdere paarden wedden, want met Jasper Philipsen heeft het team nog een tweede snelle en sterke kerel in de rangen.

De rentree van Remco

Ook Deceuninck-Quick Step kan meerdere pionnen uitspelen. Zowel Mark Cavendish als Davide Ballerini kunnen het afmaken in een massasprint en met Zdenek Stybar, Yves Lampaert en Remco Evenepoel brengt het team van Patrick Lefevere nog een aantal heel grote namen aan de start. De 21-jarige Evenepoel maakte vorige maand zijn debuut in de Ronde van Italië, maar moest de Giro verlaten na een val. In de Euro Shop Elfstedenronde maakt het supertalent zondag zijn rentree in het peloton.

Nog sprinters om zondag in het oog te houden: Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe), Timothy Dupont (Bingoal Pauwels Sauces WB), Andrea Pasqualon (Intermarché-Wanty-Gobert), Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert), Nicolo Bonifazio (Total Direct Energie), Jasper De Buyst (Lotto Soudal), … Voorts is het uitkijken naar kleppers als Philippe Gilbert (Lotto Soudal) en Niki Terpstra (Total Direct Energie).

Zes lokale ronden

De start van de Euro Shop Elfstedenronde ligt in hartje Brugge op ‘t Zand. Het parcours slingert doorheen het mooie West-Vlaanderen. Terug in Brugge zijn er zes passages aan de finish op de Buitenkruisvest. In totaal is de wedstrijd 193,3 km lang. Op het parcours liggen niet minder dan 23 kasseistroken, goed voor 16,5 km gedokker in totaal. De renners moeten onder andere zes keer over de stenen van de Brieversweg (1,9 km), de Damsevaart Zuid – Kerkstraat (1 km) en de Moerkerkstesteenweg (300 m).

Burgemeester De fauw: “Jong talent steekt neus aan het venster in Brugge”

“We mochten, ook sinds de heropstart van deze semiklassieker, al mooie namen verwelkomen op het podium van de Elfstedenronde”, zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw. “In de eerste moderne editie leverden Wout van Aert en Mathieu van der Poel, in de hoofden van de wielerliefhebber toen nog gewoon twee crossers, een beklijvende sprint voor de overwinning. Daarna zagen we ook de ontbolstering van Tim Merlier als topspurter. We kijken uit naar zondag: bevestigen de bekende toppers of komt er opnieuw jong talent de neus aan het venster steken in Brugge?”

Schepen van Sport Franky Demon vervolgt: “Jong talent stimuleren om te fietsen is trouwens ook waar we in Brugge volop mee bezig zijn tijdens het WK-jaar. Meer dan veertig kinderen van 9 tot 12 jaar proeven momenteel van initiatielessen wielrennen, die we organiseren voor de heropstart van de jeugdwerking van de Koninklijke Brugse Velosport, de club die de Elfstedenronde halverwege de 20ste eeuw stichtte. Komend weekend gaan ook onze fietslesjes van start voor 100 Brugse kleuters. De fiets en de wielersport leven in Brugge, en we gaan dat vanuit de Stad blijven ondersteunen. De Euro Shop Elfstedenronde is een mooie gelegenheid om dat in de verf te zetten en om de pracht van onze stad in beeld te brengen.” 

Coronamaatregelen

In samenspraak met alle betrokken burgemeesters en politiezones zal de organisatie van de Euro Shop Elfstedenronde zondag de nodige coronamaatregelen nemen. De rennersparking zal niet toegankelijk zijn voor het publiek en voor het presentatiepodium en de startbox zal een ruime publieksvrije veiligheidszone ingebouwd worden. Iedereen die, omwille van zijn functie, in de buurt van de renners moet komen, zal een sneltest moeten ondergaan. Publiek langs het parcours is toegelaten, maar met mondmasker en met respect voor de gekende veiligheidsafstand van anderhalve meter. De aankomstzone wordt op 200 meter van de finish afgesloten voor het publiek. Stewards zullen toezien op de naleving van de coronamaatregelen.

Live op tv

De Euro Shop Elfstedenronde is op zondag 6 juni vanaf 15u live te volgen op Sporza op Eén.

Euro Shop Elfstedenronde Cyclo

Op zaterdag 5 juni, één dag voor de profs hun opwachting maken, kan iedereen zelf het parcours al komen verkennen door deel te nemen aan de Euro Shop Elfstedenronde Cyclo. In deze manche van de Etixx Classics Tour voor wielertoeristen kan je kiezen voor een tocht van 66, 99 of 145 km door het mooie Brugse Ommeland. De VIVES-hogeschool in Brugge is start- en aankomstplaats. Ook bij de Cyclo gelden uiteraard de nodige coronamaatregelen. Zo wordt er gewerkt met tijdslots waarbinnen deelnemers vrij kunnen starten. Bovendien zal slechts een beperkt aantal wielerliefhebbers kunnen meefietsen.

Meer info op www.euroshopelfstedenronde.be & www.elfstedenrondecyclo.be.