Deel dit artikel:

Regen houdt massa (en Merckx) niet tegen (VIDEO)

Ondanks bakken regen hebben ongeveer 7600 sportievelingen deelgenomen aan de vijfde editie van de Liège-Bastogne-Liège Challenge, aan de vooravond van La Doyenne voor de profs. Niemand minder dan Eddy Merckx was present om iedereen aan te moedigen.

Het deelnemersrecord sneuvelde net niet. Maar de editie 2015 kwam toch dicht in de buurt.  En dat ondanks het feit dat de voorspelde regen inderdaad met bakken uit de hemel viel. Maar dat kon de deelnemers niet ontmoedigen.Zij trokken in grote getale naar de Halles des Foires in Luik. Dankzij deze nieuwe startplaats konden de organisatoren een klein startdorp bouwen waar ook de partners een stand kregen.

MET EDDY MERCKX

Zoals aangekondigd was Eddy Merckx ook van de partij in Luik. De vijfvoudige winnaar van La Doyenne tussen 1969 en 1975 leende zijn naam dit jaar aan de bergprijs, de Grand Prix de la Montagne. De tijden op vijf hellingen werden opgenomen en ter beschikking gesteld van de deelnemers via ‘Mijn LBL Challenge’. Nadat hij het startschot gaf, ging Eddy Merckx naar de top van la Redoute om er de cyclosportieven aan te moedigen.

INTERNATIONAAL GEZELSCHAP

De deelnemers hadden de keuze uit drie afstanden. De op één na langste, goed voor 156 kilometer, was met 4100 deelnemers de meest populaire. De korte afstand van 75 km werd door 1100 deelnemers gekozen en de 2400 anderen kozen voor de ultieme uitdaging, de volledige 273 km!

Net als het peloton bij de profs dat één dag later van start gaat kleurde het gezelschap ook op zaterdag heel internationaal. Uiteraard waren de Belgen in de meerderheid met 33%, maar de Nederlanders (26%) en Engelsen (13%) vielen ook massaal voor de charmes van de Ardense hellingen. Frankrijk, Duitsland en Italië waren de andere landen in de top-6.

ZOALS DE PROFS

Veel buitenlandse deelnemers kwamen al vrijdag aan met de mobilhome om hun rugnummer op te halen. Zij maakten er een top-wielerweekend van. Na hun eigen verkenning van het parcours op zaterdag tekenen ze ook present voor de wedstrijd bij de profs zondag.

Maar na de inspanning was het tijd voor ontspanning. De deelnemers werden ook nog verwend in de aankomstzone, onder andere via de beloofde massage in de Skoda Confort Zone. Via ‘Mijn LBL Challenge’, kan iedere deelnemer zijn persoonlijke foto’s, video’s en tijden op de hellingen terugvinden. Om zo alles nog eens te herbeleven en analyseren. Net zoals de profs.