Deel dit artikel:

Red Bull Trans-Siberian Extreme wordt langste rittenkoers

Op 15 juli vertrekt de Red Bull Trans-Siberian Extreme-wedstrijd voor ultrafietsers in Moskou, met 9.200 kilometers langs de legendarische Trans-Siberische spoorlijn in 15 etappes van 300 tot 1400 kilometer de langste rittenkoers ter wereld.

De route loopt langs Kostroma, Perm, Yekaterinburg, Omsk, Barabinsk, Novosibirsk, Krasnoyarsk, Tulun, Irkutsk, Ulan-Ude, Chita, Svobodny, Obluchye, en Khabarovsk, met de finish in Vladivostok aan de Stille Oceaan. De deelnemers overschrijden vijf klimaats- en zeven tijdszones, klimmen in totaal 58 km (!) en zullen meer dan drie weken onderweg zijn. In 2015 komt de eerste editie maar de organisatoren willen er een jaarlijks weerkerend evenement van maken.

De Red Bull Trans-Siberian Extreme is nog maar net aangekondigd maar de wedstrijd trok al meteen de aandacht van een groot aantal ultrafietsers van over de hele wereld. Dit heeft dan ook alle ingrediënten om een legendarische race over twee continenten (Europa en Azië) te worden. Deze Extreme is niet alleen voor profatleten die gespecialiseerd zijn in ultramarathons, maar ook voor semiprofessionele en amateurrenners die hun snelheid en uithouding op de proef willen stellen.

Het concept van een rittenkoers maakt de wedstrijd interessanter voor deelnemers en spectaculairder voor wie het wil volgen op de site www.redbulltranssiberianextreme.com. Iedereen die denkt dat hij sterk genoeg is om bijna 10.000 km op de fiets te overleven, kan zich aanmelden, maar de organisatie eigent zich het recht toe om deelname te verbieden. In 2015 worden maar 16 ploegen geselecteerd.

Naast het extreme karakter is ook het parcours uniek. De eerste 1500 km lopen over het drukke Europese deel van Rusland, waar 75% van de bevolking is geconcentreerd, daarna gaat het over de Oeral en Siberië, het Baikalmeer, de regio van Amur, en het Verre Oosten met zijn maagdelijke natuur, oude ossen en een bevolkingsdichtheid van maar twee tot vier mensen per vierkante kilometer. De route loopt langs de grens met Kazachstan, Mongolië en China.

De wedstrijd wordt georganiseerd door Most Management, de Russische afdeling van Bruck Consult, een Oostenrijkse adviesbureau. Bruck Consult werkt samen met Balashova Legal Consultants. Dat kantoor uit Moskou biedt een breed gamma aan advies- en outsourcingdiensten aan om bedrijven bij te staan tijdens het opstarten en later. Na het succesvolle management van Race across Russia in 2013 en 2014, twee wielerprojecten van wereldniveau, gingen Bruck Consult en Red Bull akkoord om de “Red Bull Trans-Siberian Extreme” te organiseren.