Deel dit artikel:

Recordaantal bezoekers op Bike Motion Benelux

Bike Motion Benelux kreeg afgelopen weekend bijna 30.000 bezoekers over de vloer. Dat is voor de Nederlandse fietsbeurs een stijging van liefst 20% ten opzichte van de 25.000 in het recordjaar 2008.


1 op de 10 bezoekers rijdt jaarlijks meer dan 10.000 km. (foto bikemotion)
Bike Motion Benelux 2009 weerspiegelde de positieve ontwikkelingen in de branche voor sportieve fietsen. De beurs kreeg massaal bezoek van de echte sportieve fietser en de exposanten waren tevreden over de nieuwe contacten die ze hebben opgedaan. Dit alles bleek uit de evaluatie door beursorganisatie VNU Exhibitions.

Bike Motion Benelux werd gehouden van vrijdag 30 oktober tot en met zondag 1 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Maandag 2 november was gereserveerd voor vakpubliek en pers.

Gezien het aantal fietskilometers dat de bezoekers jaarlijks afleggen, trok de beurs de echte ‘die hards’ onder de sportieve fietsers. Meer dan de helft zit tussen 2.000 en 6.000 km op het zadel, bijna 30% trapt tussen 6.000 en 10.000 km weg en 11% komt daar zelfs bovenuit.

RACEFIETS BLIJFT MEEST POPULAIR

De meeste bezoekers bezitten meerdere sportieve fietsen. De racefiets is het meest populair (82%), daarna de mountainbike (62%). Ook de toerfiets mag zich verheugen in een groeiende belangstelling, van 13% vorig jaar naar 26%.45% van de bezoekers met koopplannen wil 2.000 tot 4.000 euro besteden aan een fiets. (foto bikemotion)
Als belangrijke bezoekmotieven werden genoemd: nieuwe producten/ontwikkelingen bekijken en algemene oriëntatie op aanschaf. Ongeveer de helft van alle bezoekers is van plan om binnen zes maanden een nieuwe fiets te kopen.

Het meest werd genoemd een racefiets, gevolgd door een mountainbike en een toerfiets. Van deze bezoekers met aankoopplannen geeft de grootste groep (45%) aan tussen de 2.000 en 4.000 euro te gaan besteden.

TOERISME

Opvallend veel sportieve fietsers kunnen hun tweewieler ook tijdens de vakantie niet missen: 14% gaat actief op pad via een reisorganisatie en 57% organiseert de vakantie helemaal zelf. Een groep van 32% neemt de fiets mee met de auto en 8% denkt tijdens de vakantie even niet aan fietsen. Op Bike Motion Benelux kwam de vakantiefietser volop aan zijn trekken in het ‘straatje’ met gespecialiseerde aanbieders van fietstoerisme.

‘AFSPIEGELING VAN POPULARITEIT’De standhouders waren uitermate tevreden over het leggen van contacten. (foto bikemotion)
Exposant Bob de Wit, marketing manager Benelux van Trek: “Het ziet hier constant zwart van de mensen. Wij lopen het vuur uit de sloffen en hebben ons schor gepraat”. Onze landgenoot Johan Moeyersons van VDB Parts: “De beurs ontwikkelt zich steeds meer tot een fietsevenement dat veel verder gaat dan alleen de Benelux. Ik verwacht nog veel meer partijen. Ook over het aantal bezoekers kan niemand ontevreden zijn, geweldig”.

Peter Koperdraad van Merida: “Grote stands, veel uitstraling naar het publiek. Een mooie afspiegeling van de populariteit van het fietsen. Wij zijn deelnemer vanaf het eerste uur en als je de ontwikkeling ziet kun je alleen maar concluderen dat de beurs is gestegen tot een volwassen niveau”.

Robert Vrancken van Tehava had als primaire doel de relaunch van het merk Isaac: “Wij gaan hier met veel energie vandaan. Onze slogan ‘I am Isaac’ hebben we onder elkaar aangepast in ‘I am satisfied”.

NEVENACTIVITEITEN

Het aanbod op de beursvloer werd omlijst met een keur aan wieleractiviteiten. Meer dan ooit werd Bike Motion Benelux bezocht door grote namen uit het wielerpeloton, zoals Denis Menchov, Oscar Freire, Servais Knaven, Kenny van Hummel en bij de dames onder anderen Marianne Vos.Bike Motion Benelux gaat in 2010 door van 22 tem 25 oktober. (foto bikemotion)
De bezoekers konden genieten van modeshows, trialdemonstraties, workshops gps-navigatie, georganiseerde rondleidingen door de Rabo Teambus, wedstrijdjes virtueel racen, professioneel advies over sporttraining en -voeding en het literair wielercafé met signeersessies van bekende wielerauteurs.

Bike Motion Benelux 2010 zal doorgaan van 22 tot en met 25 oktober 2010.