Deel dit artikel:

Recon: slotrit BinckBank Tour

Boerenzoon, profcoureur, beursspecialist: Frederik Backaert is een bezige bij. Een ritje aan de zijde van de man uit Michelbeke is een belevenis op zich. Vooral als daar ook nog eens legendarische kasseiklimmen aan te pas komen. Samen met de ‘Mattentaartentrapper’ verkenden we de finalelus van de slotrit in de BinckBank Tour, een beproefd recept met als ingrediënten de Muur van Geraardsbergen, de Bosberg en de Denderoordberg.

De laatste etappe van de BinckBank Tour is zo stilaan een klassieker aan het worden. Niet zelden werd het pleit beslist in de slotkilometers van de enige WorldTour-rittenkoers der Lage Landen. De tocht naar Geraardsbergen staat altijd garant voor spektakel. Denk maar aan de magistrale solo van Mathieu van der Poel in 2020 of de putsch van Laurens De Plus in 2019. Ook dit jaar houdt de organisatie vast aan de geaccidenteerde lus van dik 25 kilometer rond Geraardsbergen. Vier keer zal het peloton dit traject afleggen en het kasseiendrieluik Muur-Bosberg-Denderoordberg overwinnen.

Wie aan Geraardsbergen denkt, denkt aan de Muur en aan de mattentaarten, hét streekproduct van de Oost-Vlaamse gemeente. Het trainingsgroepje van de lokale wielerprofs heet dan ook ‘Mattentaartentrappers’ en bestaat uit Laurens De Vreese, Aimé De Gendt, Laurens en Jasper De Plus, Brent Van de Kerkhove, Arne Marit en Frederik Backaert. De stuurdopjes met hun logo – de beer die een mattentaart verslindt – zijn intussen versleten en de trainingsmakkers hebben al een tijdje niet meer samen gefietst. Maar de parcourskennis in de streek rond Geraardsbergen zit er bij een Mattentaartentrapper ingebakken. Backaert kent de Vlaamse Ardennen als zijn broekzak, dus het gpx-bestand van deze finalelus had hij niet eens nodig.

We spreken af met onze gids aan sporthal De Veldmuis in Geraardsbergen, op een steenworp van de legendarische Muur. Dat blijkt niet zo’n goed idee te zijn na een lange autorit vanuit het verre Limburg. Onze benen voelen nog koud en stram aan als we na amper enkele hectometers al aan de Vesten beginnen. Op het hobbelende voorspel van de iconische Muur happen we naar adem en worden we meteen uit onze ‘comfortzone’ gehaald.

Lees het volledige artikel in de vierde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels