De nieuwe ploeg CANYON//SRAM Racing ging van start met de belofte om de conventies van het professionele vrouwenwielrennen uit te dagen. Ze hielden hun woord, want ze kondigden onlangs een ambitieuze samenwerking met Zwift aan. Tijdens een virtuele groepsrit met andere Zwift-gebruikers verklaarde Tiffany Cromwell, renster bij de ploeg, dat er een wedstrijd zou lopen om een ploegmaat voor 2017 te zoeken. Die zouden gezocht, ontwikkeld en in het profpeloton gelanceerd worden door haar team en Zwift.
Vanaf maart 2016 zullen vrouwelijke amateurrenners van over de hele wereld uitgenodigd worden om aan een try-out deel te nemen. Die leidt uiteindelijk naar een profcontract. Het concept is simpel: je fietst via het online en interactieve Zwift-trainingsplatform en de beste wint.
OP ZOEK NAAR RUWE DIAMANT
“Jammer genoeg zijn de ontwikkelijksmogelijkheden voor vrouwelijke rensters niet te vergelijken met die bij de mannen. Maar in plaats van tegen de stroom in te zwemmen, nemen we de koe bij de horens en schudden we iedereen wakker met Zwift. De sterren van het wielrennen hebben buitengewone fysieke kwaliteiten en wij vertrouwen erop dat er één of twee ruwe diamanten bestaan die we kunnen losweken via het Zwift-platform”, legt Cromwell uit.
Zwift en de trainers bij Canyon//Sram zijn momenteel een reeks opdrachten aan het ontwikkelen die waarschijnlijk zal bestaan uit groepsritten en gestructureerde trainingsprogramma’s, om op die manier de fysieke kwaliteiten en het potentieel van de rensters die deelnemen aan het programma te identificeren. In de loop van 2016 wordt de massa gereduceerd tot een finale selectie van drie rensters die tegen elkaar zullen strijden op virtuele en echte wegen om in 2017 prof te kunnen worden.
“Dit is geen marketinggimmick”, verklaart Eric Min, de CEO van Zwift. “Zwift is een internationaal, betrouwbaar platform op basis van data. We zijn echt toegankelijk en met tienduizenden gebruikers zijn we vol vertrouwen dat we een ontwikkelingsplatform kunnen zijn voor het profwielrennen. We waren al een tijd aan het werken aan een gelijkaardig concept, dus waren we van onze sokken geblazen toen Ronny Lauke met dit idee afkwam.”