Deel dit artikel:

Proclamatie wegseizoen ’21: voldoende

Deze week maken we de balans van wielerjaar 2021 op en beoordelen we de renners en rensters die het seizoen (niet) kleurden. Vandaag deel vier: de Belgen en Nederlanders die een voldoende scoorden, aangevuld met een Ecuadoriaan en een Australiër.

Richard Carapaz

De Ecuadoriaan bezorgde zijn land een delirium met olympisch goud in de wegrit. Zes dagen eerder bezette hij ook al het Tourpodium in Parijs – respect voor zijn knappe derde plaats! – en als voorbereiding pakte hij de eindwinst in de Ronde van Zwitserland.

Dylan Teuns

Onze landgenoot van Bahrain-Victorious won na een moeilijk 2020, waarin hij werd thuisgelaten van de Tour, opnieuw een fraaie bergrit in de Ronde van Frankrijk. Dat levert hem een voldoende op. Wil hij meer, dan moet hij wat meer regelmaat aan de dag leggen in de rest van het seizoen.

Mauri Vansevenant

De 22-jarige boerenzoon van Deceuninck – Quick-Step won met de GP Industria & Artigianato een mooie semiklassieker in het voorjaar en liet knappe flitsen zien in klimwedstrijden. Hij is een meesterknecht voor zijn kopmannen – denk aan zijn berenwerk in de olympische wegrit – en kwam dicht bij een ritzege in de Vuelta. We zijn alvast benieuwd naar de oogst van volgend jaar.

Yves Lampaert

De West-Vlaming kroonde zich voor eigen volk tot Belgisch kampioen tijdrijden en won een rit in de Ronde van Groot-Brittannië. Bij Deceuninck – Quick-Step zit hij vaak gevangen in het ploegenspel, maar voor iemand die betaald wordt als kopman, zou hij net wat meer mogen laten zien op grote afspraken. Hij kende pech in Parijs-Roubaix, maar een wielerjaar is meer dan deze mythische kasseikoers.


Bauke Mollema

Na 35 lentes zit er nog altijd geen sleet op deze taaie Nederlander. Hij begon uitstekend aan het seizoen met twee zeges in het voorjaar en boekte voor de tweede keer in zijn carrière een knappe ritzege in de Tour. In de olympische wegrit strandde hij net naast het podium.

Wilco Kelderman

De ‘Jurgen Van den Broeck van Nederland’ ruilde vorige winter Sunweb voor BORA – hansgrohe en bleef dit jaar, in vergelijking met andere seizoenen, redelijk gespaard van pech. En dat loonde. Je ziet hem haast nooit in een koers, maar hij reed wel naar een vijfde plek in het Tourklassement.


Caleb Ewan

De Australiër verraste ei zo na in Milaan-Sanremo, maar moest vrede nemen met een tweede plek. In de Giro won hij twee ritten en ongetwijfeld had hij er ook een paar gewonnen in de Tour, ware het niet dat hij zichzelf uitschakelde in de derde rit. Toch zorgde hij voor de helft van de zeges van Lotto Soudal (zes van de twaalf overwinningen).

Demi Vollering

Tweede in de Amstel Gold Race en de Brabantse Pijl, winst in Luik-Bastenaken-Luik en La Course by le Tour de France. De 24-jarige renster van SD Worx is allicht ‘the next big thing’, al zal ze het mislukte WK in Vlaanderen wellicht snel willen vergeten.


Tiesj Benoot

De Gentenaar is een sterke coureur, maar wint o zo moeilijk en afgelopen seizoen zelfs helemaal niet. Hij is een uitstekende knecht en van goudwaarde voor een kopman, zoals op de Olympische Spelen en het WK, dus misschien moet hij zijn focus stilaan verleggen in plaats van telkens ereplaatsen te sprokkelen.

Dit artikel verscheen in de zesde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!