Deel dit artikel:

Proclamatie wegseizoen ’21: onderscheiding

Deze week maken we de balans van wielerjaar 2021 op en beoordelen we de renners en rensters die het seizoen (niet) kleurden. Vandaag deel drie: de dames en heren die een onderscheiding waard zijn.

Mathieu van der Poel

Geen Monument, geen olympische mountainbiketitel en geen WK-medaille voor ‘MVDP’. Wie dit voor aanvang van het seizoen voorspeld had, zou ongetwijfeld met pek en veren overladen zijn. 2021 was dus geen topjaar voor Van der Poel, maar toch kennen we onze favoriete Nederbelg een onderscheiding toe. Dat heeft hij te danken aan zijn fenomenale zeges in de Strade Bianche – die onweerstaanbare eindsprint op de Via Santa Caterina in Siena! – en de tweede rit van de Tour – dat pakkende eerbetoon voor grootvader Raymond Poulidor op de Mûr-de-Bretagne, met zes dagen gele trui als extra beloning! Ook in de Ronde van Vlaanderen (tweede) en Parijs-Roubaix (derde) was ‘Matje’ op de afspraak. 

Tim Declercq

‘Tractor’, ‘manusje-van-alles’, ‘meid voor alle werk’ …: er zijn veel manieren om Tim Declercq te typeren, maar wij houden het toch liefst op ‘onmisbare superknecht’ en ‘rots in de branding’, zowel bij ‘The Wolfpack’ als Team Belgium. Doet overal en altijd wat van hem verwacht wordt en stelt nooit teleur. Dat verdient een onderscheiding.


Tim Merlier

Met negen overwinningen bekrachtigde laatbloeier Tim Merlier zijn prille reputatie als internationaal topsprinter. Zijn ritzeges in Giro en Tour staken er uiteraard boven uit, maar ook zijn prille voorjaar – met onder meer Le Samyn – mocht gezien worden. Nu nog wat meer inhoud kweken om het langer vol te houden in grote rondes …

Jasper Philipsen

De ‘Vlam van Ham’ beleefde een ‘rollercoasterseizoen’. Hij brak de ban pas in de Scheldeprijs en was ontroostbaar na zes (!) podiumplaatsen in de Tour, maar schudde alle frustratie van zich af met twee rozen in de Vuelta. In september triomfeerde hij zelfs vier keer op negen dagen tijd. De slotsom: negen overwinningen en een onderscheiding van ons kennerspanel.


Annemiek van Vleuten

Annemiek van Vleuten overvleugelde het vrouwenpeloton niet zoals andere jaren, maar was wel top in het voorjaar – met de dubbel Dwars door Vlaanderen-Ronde van Vlaanderen als resultaat – en op de Olympische Spelen in Tokio. In de wegrit had ze het nog mis en werd het zilver, maar drie dagen later stoomde ze onweerstaanbaar naar tijdritgoud. Respect! 

Marianne Vos

Mocht een wielercarrière een bingokaart zijn, dan zou Marianne Vos dit jaar toch weer twee extra vakjes aangekruist hebben: Gent-Wevelgem en Amstel Gold Race. Zelfs op haar 34ste blijft de vrouwelijke Merckx alomtegenwoordig, al greep ze op het WK en in Parijs-Roubaix nipt naast de ultieme kers op de taart.


Tom Pidcock

Winst in de Brabantse Pijl, tweede in de Amstel Gold Race, vijfde in de Strade Bianche, zesde in de Waalse Pijl en op het WK … Het mag duidelijk zijn: Tom Pidcock heeft zijn debuut bij de grote jongens niet gemist! In het mountainbike deed hij zowaar nog straffer, met een olympische titel als ultiem hoogtepunt. Van een fenomeen gesproken!


Filippo Ganna

Garantie op tijdritwinst en roze in de Giro, grote roerganger in de olympische ploegenachtervolging en boeman van Wout van Aert op het WK tijdrijden: Filippo Ganna maakte eens te meer indruk in 2021. De vijfde plaats in de olympische tijdrit en het EK-zilver waren accidents de parcours, want voorts realiseerde de Italiaanse tempobeul al zijn doelen.


Lotte Kopecky

Bevestigde haar status als vaandeldraagster van het Belgische vrouwenwielrennen met dubbele BK-winst en zeges in Le Samyn, de Lotto Belgium Tour en de Vuelta. Bovendien imponeerde ze op het WK baanwielrennen, met onder meer goud in de puntenkoers. Helaas gaf ze door omstandigheden niet thuis in Tokio en Leuven.


Egan Bernal

Wie een grote ronde wint, heeft recht op een onderscheiding. Tot zover onze evaluatie van het seizoen van Egan Bernal, want de Colombiaanse Tourwinnaar van 2019 blijft een enigma. Zijn Girowinst (met twee ritzeges) en derde plaats in de Strade Bianche waren knap, maar in de Vuelta bleef het bij een zesde plaats. Toch weer die kwetsbare rug?

Anna van der Breggen

Het afscheidsjaar van ‘Anna VDB’ begon erg veelbelovend met winst in de Omloop het Nieuwsblad en de Waalse Pijl. Ze trok deze positieve lijn door in de Spaanse lentekoersen en de Giro Rosa, maar nadien leek het vat definitief af. In Tokio kwam ze niet verder dan tijdritbrons en het WK in Leuven werd één langgerekte afscheidsronde.


Jasper Stuyven

Een ultieme triomf in Milaan-Sanremo en vierde plaatsen in de Ronde van Vlaanderen en het WK: 2021 was een uitstekend jaar voor Jasper Stuyven. “Een grand cru”, vindt hij zelf als notoir wijnliefhebber. We kunnen hem volgen, al blijft het doodjammer dat ‘Jappe’ zijn superbenen niet kon verzilveren met eremetaal in thuisstad Leuven.


Remco Evenepoel

Weinig renners die de massa zo beroeren als Remco Evenepoel. Zowel in positieve als negatieve zin, met de hetze in de nasleep van het WK als hoogte-/dieptepunt. Ondanks alle commotie beleefde hij in sportief opzicht een prima jaar. Acht overwinningen, vijf medailles op zes kampioenschappen en een puike eerste Giroweek na een ultrakorte voorbereiding: petje af!

Fabio Jakobsen

Qua ‘comeback van het seizoen’ stond er in 2021 geen maat op Fabio Jakobsen. Nog geen jaar na de beruchte horrorcrash in de Ronde van Polen schoot de ‘Hulk van Heukelum’ opnieuw raak. In de Vuelta overtrof hij alle verwachtingen met drie ritzeges en de puntentrui. Woorden schieten tekort …

Ellen van Dijk

Verraste in september vriend en vijand met haar Europese titel op de weg en WK-goud in het tijdrijden. Niet slecht voor een meesterknecht!

 
Jonas Vingegaard

Tegen alle verwachtingen in dé uitdager van Tadej Pogacar in de Tour. Heeft alles om het de komende jaren tot groterondewinnaar te schoppen, met of zonder Roglic aan zijn zijde.


Kasper Asgreen

Voor velen dé man van het voorjaar na de iconische dubbel E3 Saxo Bank Classic-Ronde van Vlaanderen. Zeker een onderscheiding waard, maar verdere huzarenstukjes bleven uit.


Victor Campenaerts

Eind 2020 bijna renner af, eind 2021 beloond met een WK-selectie en een terugkeer door de grote poort naar Lotto Soudal. Werelduurrecordhouder Campenaerts schoolde zich dit jaar succesvol om tot aanvaller pur sang. In tactisch opzicht kan het vaak beter, maar in de Giro boekte hij toch maar mooi een gedenkwaardige ritzege.

Dit artikel verscheen in de zesde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!