Deze week maken we de balans van wielerjaar 2021 op en beoordelen we de renners en rensters die het seizoen (niet) kleurden. In dit zesde en laatste artikel delen we nog enkele eervolle vermeldingen uit.
Florian Vermeersch
Nadat hij in zijn debuutjaar bij de profs al enkele mooie dingen liet zien, bevestigde Florian Vermeersch ook dit seizoen. De Oost-Vlaming pakte brons op het WK tijdrijden voor beloften en fietste zich in een heroïsche Parijs-Roubaix in de harten van wielerminnend Vlaanderen. Een sprint verliezen van Sonny Colbrelli is geen schande, maar misschien zat er toch nog meer in …
Alejandro Valverde
In het lijstje gebuisden zitten nogal wat renners op leeftijd. Dat het evenwel niet onmogelijk is om waardig oud te worden, bewijst Alejandro Valverde. Zo won hij dit jaar nog een etappe in de Dauphiné. Een zware valpartij in de Vuelta leek een vroegtijdig einde aan zijn carrière te maken, maar ‘El Imbatido’ vocht terug. 2022 wordt – in principe – het laatste seizoen van de 41-jarige veteraan.
Tony Martin
Nog een oude knar die zich het voorbije jaar in de kijker reed, al was zijn meest opvallende actie allicht de aanrijding met de ‘Allez Opi-Omi’-vrouw in de Tour. In zijn allerlaatste WK pakte ‘Der Panzerwagen’ de wereldtitel in de Mixed Team Relay. Een afscheid door de grote poort voor de viervoudige wereldkampioen tijdrijden.
Jordi Meeus
Na een lange periode van kommer en kwel in de massaspurten heeft ons land eindelijk weer enkele snelle benen die het op het allerhoogste niveau kunnen afmaken. Met de 23-jarige Limburger Jordi Meeus lijkt ook de opvolging verzekerd. In de Vuelta botste hij enkele keren op een beresterke Fabio Jakobsen, maar in Parijs-Bourges was het wel raak.
Brent Van Moer
Als vicewereldkampioen tijdrijden bij de beloften in 2018 stapte Brent Van Moer met heel wat adelbrieven over naar de profs. Een veelwinnaar zal de Oost-Vlaming nooit worden, maar met zijn straffe solo-ontsnappingen doet hij de wielerharten sneller slaan. In de Ronde van Limburg ging het nog mis door een verstrooide seingever, maar een week later was het wel raak in de Dauphiné. In de Tour voerde hij een gelijkaardig huzarenstukje op, maar strandde hij op 200 meter van een prestigieuze ritoverwinning.
Ethan Hayter
Deze Britse revelatie boekte dit jaar negen overwinningen. In de Tour of Britain bikkelde hij enkele keren met Wout van Aert, maar uiteindelijk moest hij zijn meerdere erkennen in onze alleskunner.
Lizzie Deignan
Boekte een heroïsche zege in de allereerste Parijs-Roubaix voor vrouwen. Ze ging er op 80 kilometer van de streep vandoor en maakte het zegegebaar met bebloede handen.
Elisa Balsamo
Pakte in het voorjaar ereplaatsen in onder andere de Scheldeprijs en de Brabantse Pijl, waarna ze ook schitterde op het WK in Leuven. In een beklijvende spurt nam ze de maat van Marianne Vos.
Dit artikel verscheen in de zesde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!