Deel dit artikel:

Preview: WK wielrennen

Het WK-parcours in Wollongong en de favorieten voor de wereldtitel gewikt en gewogen.

Voor de tweede keer in de wielergeschiedenis strijkt het WK neer in Australië. In 2010 kregen we in Geelong een spetterende wedstrijd met een hoofdrol voor Björn Leukemans en vooral Philippe Gilbert, die na een ultieme alles-of-nietspoging pas in de laatste kilometers werd ingerekend door een uitgedund peloton. De Noor Thor Hushovd toonde zich de snelste en mocht een jaar lang pronken met de regenboogtrui. Een gelijkaardig scenario behoort ook dit jaar tot de mogelijkheden.

Ruige kustlijn en regenwoud

Met 3945 hoogtemeters over 266,9 kilometer schotelen de organisatoren de profrenners alvast een selectief parcours voor. Het startschot zal weerklinken in Helensburgh, waarna het peloton in zuidelijke richting naar Wollongong trekt. Die aanloop van een 30-tal kilometer langs de ruige kustlijn met prachtige kliffen zal ongetwijfeld mooie beelden opleveren. De absolute blikvanger op dit traject is de 665 meter lange Sea Cliff Bridge. Op het bijbehorende uitkijkpunt kan je met een beetje geluk voorbijtrekkende walvissen spotten.

Aangekomen in Wollongong beginnen de renners aan een rondje over Mount Keira, die over de tiende stad van Australië waakt. Met een lengte van bijna 9 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan 5 % is dit best een pittige opener. Ontzettend mooi ook, want de weg slingert door het regenwoud. Boven op de top is het nog 225 kilometer tot de finish, dus belangrijke wedstrijdontwikkelingen mogen we hier allicht nog niet verwachten. Maar toch … “Mount Keira maakt wel degelijk een groot verschil”, klinkt het bij Steve Peterson, head of sport van Wollongong 2022. “Met pieken tot 15% zal die beklimming ongetwijfeld een impact hebben op het verdere verloop van de wedstrijd.”

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!