Deel dit artikel:

Preview vrouwen: Ruben Van Gucht & Ine Beyen

2022 was een geweldig wielerjaar, ook bij de vrouwen. Maar wat brengt 2023? We vroegen het aan Sporza-commentatoren Ruben Van Gucht en Ine Beyen.

Ine Beyen: “Ik ben al een tijdje bezig met een dossier voor het nieuwe seizoen aan te leggen. Ik kijk er enorm naar uit.”

Ruben Van Gucht: “Een nieuw dossier, dat klinkt interessant! Mag ik daar ook gebruik van maken?”

Ine Beyen: “De kalender heb ik je al doorgestuurd. Er zijn dertig WorldTour-events dit jaar, goed voor 86 wedstrijddagen. Die kalender zit echt bomvol, zeker gezien het beperkte aantal rensters per ploeg. Ik zet daar ook alle transfers en veranderingen in die hebben plaatsgevonden, maar ook nieuwe UCI-reglementering. Dit seizoen gaan er per ploeg bijvoorbeeld twee volgwagens in koers moeten zijn in plaats van één. Zo stoom ik me langzaam maar zeker klaar voor het echte werk.”

Het vrouwenwielrennen is al een tijdje aan het boomen. Zal deze trend zich doorzetten in 2023?

Ruben Van Gucht: “Wees daar maar zeker van. Zo heb ik de indruk dat er in het tussenseizoen vrij veel transfers hebben plaatsgevonden, meer dan andere jaren. Er wordt steeds meer geld in de sport gepompt,waardoor het aantal professionele ploegen toeneemt en er meer rensters worden aangeworven. Net als in het mannenwielrennen krijg je ondertussen ook de intrede van managers die contracten voor rensters onderhandelen. Annemiek van Vleuten werkt bijvoorbeeld met een advocatenkantoor uit Londen.”

Ine Beyen: “De man van Chantal van den Broek-Blaak – Lars van den Broek – heeft een managementkantoor (Koers is Koers, red.) waar heel wat rensters zich door laten begeleiden. Chantal zelf uiteraard, maar ook Ceylin del Carmen Alvarado, Anouska Koster, Loes Adegeest, Mischa Bredewold, Blanka Vas en nog heel wat anderen. Ik vind zelf ook dat er wel wat opmerkelijke transfers gedaan zijn. Mavi Garcia ging bijvoorbeeld van UAE Team ADQ naar Liv Racing TeqFind. Vreemde move is dat. Je denkt op het eerste gezicht aan een stap terug, maar bij Liv zijn er wel wat rensters vertrokken, dus misschien kwam er budget vrij? En wie weet heeft die veelbesproken aanrijding met haar ploegleider in de Tour ervoor gezorgd dat de maat vol was?”

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Poggio, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels