Deel dit artikel:

Preview: Tour de France Femmes

Eén langgerekte spanningsboog: zo zou je het parcours van de eerste Tour de France Femmes kunnen omschrijven. De wedstrijd speelt zich integraal af in het noordoostelijke deel van Frankrijk. Koersdirectrice Marion Rousse zocht en vond enkele symbolische locaties die deze vrouwelijke Tour een bijzonder cachet geven.

De rensters trappen de achtdaagse race op gang aan de voet van de Eiffeltoren en werken vervolgens twaalf ronden af op het befaamde Champs-Élysées-circuit. Alles wijst op een koninklijke sprint voor de eerste ‘maillot jaune’.

Ook daags nadien zijn de snelle vrouwen aan zet. Ritten 3, 4 en 6 zijn gezien hun geaccidenteerde finales gesneden koek voor punchers. Rit 5 is met een afstand van 175 kilometer de langste van het lot. In ritten 7 en 8 is het klimmen geblazen in de Vogezen, waar de klassementsrensters elkaar naar hartenlust kunnen bestoken op enkele befaamde cols. De toepasselijke finish op de top van La Super Planche des Belles Filles wordt letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van deze eerste Tour de France Femmes.

Een openingscriterium in de Lichtstad en een apotheose in de Vogezen: het kan tellen als première. Maar ook tussendoor valt er heel wat te beleven. Vooral rit 4 belooft spectaculair te worden, want dan staan er enkele ‘chemins blancs’ op het programma. Het gaat om vier onverharde stroken tussen de wijngaarden van de Champagnestreek, die samen 12,9 kilometer bestrijken. Ook boven op La Planche des Belles Filles ligt uitdagend grind te wachten. Dat de rensters in de slotrit tevens de Ballon d’Alsace zullen beklimmen, is evenmin toeval, want dat was in 1905 de allereerste klim in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk. Mooi en symbolisch dat ook de vrouwen er nu eindelijk weer Tourgeschiedenis kunnen schrijven! Kortom: (nog) geen Alpen of Pyreneeën op het menu, maar genoeg andere leuke ingrediënten om de Tour de France Femmes te doen uitgroeien tot een echte smaakmaker!

DatumStart- en aankomstplaatsLengteTypeMoeilijkheidsgraad
zondag 24 juliParijs – Parijs82 kmvlakke rit*
maandag 25 juliMeaux – Provins135 kmvlakke rit*
dinsdag 26 juliReims – Épernay133 kmheuvelrit***
woensdag 27 juliTroyes – Bar-sur-Aube126 kmheuvelrit****
donderdag 28 juliBar-le-Duc – Saint-Dié-des-Vosges175 kmvlakke rit**
vrijdag 29 juliSaint-Dié-des-Vosges – Rosheim128 kmheuvelrit***
zaterdag 30 juliSélestat – Le Markstein127 kmbergrit*****
zondag 31 juliLure – La Super Planche des Belles Filles123 kmbergrit*****

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels