Deel dit artikel:

Preview: Tour de France Femmes

Nu de Ronde van Frankrijk voor mannen in een definitieve plooi ligt, kunnen we het vizier stilaan richten op de eerste Tour de France Femmes. Welk parcours krijgen de deelneemsters voorgeschoteld? En wie zijn de blikvangers op de deelnemerslijst?

Van Parijs tot Planche des Belles Filles

Eén langgerekte spanningsboog: zo zou je het parcours van de eerste Tour de France Femmes kunnen omschrijven. De wedstrijd speelt zich integraal af in het noordoostelijke deel van Frankrijk. Koersdirectrice Marion Rousse zocht en vond enkele symbolische locaties die deze vrouwelijke Tour een bijzonder cachet geven.

De rensters trappen de achtdaagse race op gang aan de voet van de Eiffeltoren en werken vervolgens twaalf ronden af op het befaamde Champs-Élysées-circuit. Alles wijst op een koninklijke sprint voor de eerste ‘maillot jaune’.

Ook daags nadien zijn de snelle vrouwen aan zet. Ritten 3, 4 en 6 zijn gezien hun geaccidenteerde finales gesneden koek voor punchers. Rit 5 is met een afstand van 175 kilometer de langste van het lot. In ritten 7 en 8 is het klimmen geblazen in de Vogezen, waar de klassementsrensters elkaar naar hartenlust kunnen bestoken op enkele befaamde cols. De toepasselijke finish op de top van La Super Planche des Belles Filles wordt letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van deze eerste Tour de France Femmes.

Een openingscriterium in de Lichtstad en een apotheose in de Vogezen: het kan tellen als première. Maar ook tussendoor valt er heel wat te beleven. Vooral rit 4 belooft spectaculair te worden, want dan staan er enkele ‘chemins blancs’ op het programma. Het gaat om vier onverharde stroken tussen de wijngaarden van de Champagnestreek, die samen 12,9 kilometer bestrijken. Ook boven op La Super Planche des Belles Filles ligt uitdagend grind te wachten.

Dat de rensters in de slotrit tevens de Ballon d’Alsace zullen beklimmen, is evenmin toeval, want dat was in 1905 de allereerste klim in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk. Mooi en symbolisch dat ook de vrouwen er nu eindelijk weer Tourgeschiedenis kunnen schrijven! Kortom: (nog) geen Alpen of Pyreneeën op het menu, maar genoeg andere leuke ingrediënten om de Tour de France Femmes te doen uitgroeien tot een echte smaakmaker!

DatumStart- en aankomstplaatsLengteTypeMoeilijkheidsgraad
zondag 24 juliParijs – Parijs82 kmvlakke rit*
maandag 25 juliMeaux – Provins135 kmvlakke rit*
dinsdag 26 juliReims – Épernay133 kmheuvelrit***
woensdag 27 juliTroyes – Bar-sur-Aube126 kmheuvelrit****
donderdag 28 juliBar-le-Duc – Saint-Dié-des-Vosges175 kmvlakke rit**
vrijdag 29 juliSaint-Dié-des-Vosges – Rosheim128 kmheuvelrit***
zaterdag 30 juliSélestat – Le Markstein127 kmbergrit*****
zondag 31 juliLure – La Super Planche des Belles Filles123 kmbergrit*****

Wie klopt Van Vleuten?

De topfavoriete voor eindwinst in de eerste Tour de France Femmes is zonder twijfel Annemiek van Vleuten. Zowel dit voorjaar als in de Giro d’Italia Donne bewees de taaie Nederlandse dat ze op haar 39ste nog steeds de maat der dingen is in het klimwerk. Toch is het koffiedik kijken hoe Van Vleuten de combinatie Giro-Tour zal verteren. Tussen het einde van de Giro en de ‘Grand Départ’ in Parijs zaten amper twee weken. Het is dus maar de vraag of ze voldoende fris en gerecupereerd aan de start van de Ronde van Frankrijk verschijnt …

Kortom: Van Vleuten nu al opschrijven als Tourwinnares zou erg voorbarig zijn. Temeer omdat tijdens de klassiekers is gebleken dat niet alleen zij, maar ook de tegenstand sterker is dan ooit. Net als de voorbije maanden zal de concurrentie allicht vooral uit de hoek van Team SD Worx komen. Demi Vollering en Ashleigh Moolman lieten de Giro schieten en mikken resoluut op eindwinst in de Tour. Lotte Kopecky focust dan weer vol op ritzeges en de groene trui, waarbij ze onder meer zal moeten afrekenen met good old Marianne Vos (Jumbo-Visma), de Italiaanse tandem Elisa Balsamo – Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo), Emma Norsgaard (Movistar) en topsprintster Lorena Wiebes (DSM).

Wat het algemeen klassement betreft, is het zeker ook uitkijken naar het collectief van FDJ, dat met Marta Cavalli, Grace Brown en Cecilie Uttrup Ludwig drie sterke kopvrouwen afvaardigt. Katarzyna Niewiadoma (Canyon//SRAM) is gezien haar explosiviteit bergop evenmin te onderschatten. Andere interessante namen zijn Amanda Spratt (BikeExchange – Jayco), het duo Juliette LabousLiane Lippert (DSM) en de tandem Mavi Garcia – Marta Bastianelli (UAE). Van Vleuten zal het dus zeker niet cadeau krijgen!

Aan Belgische zijde noteren we naast Lotte Kopecky nog zeven andere deelneemsters. Belgisch kampioene Kim de Baat, Sanne Cant en Julie De Wilde verdedigen de kleuren van Plantur-Pura. Alana Castrique (Cofidis), Lone Meertens (AG Insurance – NXTG), Valerie Demey (Liv Racing Xstra) en Jesse Vandenbulcke (Le Col – Wahoo) maken het plaatje compleet. Nederland topt het lijstje met 28 deelneemsters, op de voet gevolgd door Frankrijk met 25 deelneemsters en Italië met zeventien deelneemsters.

Dit artikel verscheen in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!