Deel dit artikel:

Preview: Super-WK

Wout van Aert, Remco Evenepoel en Lotte Kopecky: de Belgische blikvangers op het wereldkampioenschap zullen dezelfde zijn als de voorbije twee jaar. Er is echter meer, want naast deze kleppers komen op het allereerste ‘Super-WK’ in Schotland nog heel wat andere landgenoten in actie, ook in wielerdisciplines waarmee het grote publiek (voorlopig) minder affiniteit heeft.
  • Het ‘Super-WK’ in Schotland is het allereerste in zijn soort. Het idee is om de wereldkampioenschappen in allerlei wielerdisciplines in één stad of land te laten doorgaan en er zo een uniek wielerfeest van te maken, naar het voorbeeld van de Olympische Spelen.
  • Gedurende elf dagen zullen er maar liefst dertien verschillende wereldkampioenschappen plaatsvinden.
  • Meer dan 2600 atleten zullen strijden voor meer dan tweehonderd regenboogtruien in allerlei verschillende wielertakken en -categorieën.
  • Glasgow is het epicentrum van dit Super-WK. De wegwedstrijden zullen er finishen en ook de kampioenschappen in het baanwielrennen, het BMX, het trialbike en het indoor cycling vinden er plaats, verspreid over diverse locaties en stadions in de stad.
  • Met een lengte van 271,1 kilometer wordt het elite-WK op de weg het langste in tien jaar. Ook het aantal hoogtemeters – 3570 om precies te zijn – is niet te versmaden. Dat de wegrit amper twee weken na de slotrit van de Tour verreden wordt, maakt het extra bijzonder.
  • Het weg-WK voor U23- en elitevrouwen is 154,1 kilometer lang en telt 2229 hoogtemeters. Zij werken zes lokale lusjes van 14,3 kilometer af in Glasgow, terwijl hun mannelijke collega’s het plaatselijke circuit tien keer moeten afleggen.
  • Het WK tijdrijden wordt niet verreden in en rond Glasgow, maar in Stirling, zo’n 40 kilometer ten noordoosten van de Schotse hoofdstad. Bij de elitemannen telt het glooiende parcours 47,8 kilometer en 352 hoogtemeters, bij de elitevrouwen 36,2 kilometer en 242 hoogtemeters.
  • Het is de bedoeling dat er voortaan om de vier jaar een Super-WK georganiseerd wordt, telkens in het jaar voor de Olympische Spelen.

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Poggio, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!