Deel dit artikel:

Preview: het nieuwe veldritseizoen

Kersvers veldritcommentator Ruben Van Gucht en zijn vaste sidekick Paul Herygers fileren de nakende crosswinter.

Niet enkel het WK wielrennen in Australië staat voor de deur, maar ook het nieuwe cyclocrossseizoen. Kortom: tijd om alvast even poolshoogte te nemen in veldritland. Wat voor campagne mogen we verwachten en hoe staan de coryfeeën van de hedendaagse cross ervoor? We vroegen het aan onze veldheren Ruben Van Gucht, die vanaf dit jaar de honneurs waarneemt in de commentaarcabine van Sporza, en zijn vaste sidekick Paul Herygers, die na een droge, hete zomer snakt naar een welgekomen portie regen en modder.

Kan iemand ‘De Grote Drie’ iets in de weg leggen dit seizoen?

Paul Herygers: “Dat betwijfel ik, maar toch denk ik dat het een heel interessant seizoen kan worden! Het WK vindt plaats in Hoogerheide en dat is natuurlijk een cruciale factor. In tegenstelling tot het Amerikaanse Fayetteville vorig jaar is dat voor iedereen perfect haalbaar. Dus als Van der Poel, Van Aert en Pidcock daar hun zinnen op zetten, dan moeten ze uiteraard ook een programma rijden in de aanloop naar dat WK. Ik verwacht dat ze een keer of tien tegenover elkaar zullen staan. Kan je je dat voorstellen? Vanaf half december tot eind januari die drie beren die in de clinch gaan? De intrinsieke klasse van Mathieu tegen de verschroeiende power van Wout en het vernuft van Pidcock, die als wereldkampioen voor het seizoen van de bevestiging staat …”

Ruben Van Gucht: “Dat zou zonder meer een primeur zijn voor het veldrijden. Nog nooit stonden drie crossers tegenover elkaar die zo’n indrukwekkend palmares op de weg hebben uitgebouwd. Maar we gaan ons natuurlijk niet enkel blindstaren op die drie. Ook zonder hen zullen we aantrekkelijke wedstrijden te zien krijgen. De mountainbikeplannen van Eli Iserbyt vielen in het water door rugproblemen, maar sindsdien ligt de focus opnieuw op de cross. En in het veld was hij vorig seizoen wederom ‘best of the rest’, dus dat belooft. Daarnaast zijn er ook nog vaste waarden als Laurens Sweeck, Quinten Hermans en Lars van der Haar, aangevuld met beloftevolle youngsters zoals Joran Wyseure, Emiel Verstrynge, Thibau Nys en Pim Ronhaar. Kortom: er is genoeg om naar uit te kijken!”

Zal Mathieu van der Poel deze winter meer crossen rijden om het goede gevoel opnieuw te pakken te krijgen?

Paul Herygers: “Misschien moet hij wel even terug naar zijn roots? Draai of keer het zoals je wil: Mathieu houdt van de cross. Hij zal altijd deels crosser blijven. Die kerel is overgetalenteerd, dus die sublieme veldritskills kunnen niet weg zijn. En het kan ook snel keren bij iemand zoals hij. Ik denk dat hij misschien wel de zwaarste periode uit zijn carrière achter de rug heeft. Een Ronde van Frankrijk waarin het compleet vierkant draaide, waarin je van het kastje naar de muur gereden werd en waarin zijn aloude rivaal Wout van Aert op de koop toe schitterde als nooit tevoren … Dat moet mentaal bijna ondraaglijk geweest zijn voor hem.”

Ruben Van Gucht: “Hij heeft inderdaad al behoorlijk wat moeilijke momenten gekend dit jaar, nadat vorige winter eigenlijk ook al helemaal in de soep draaide. Het lijkt me dan ook geen slecht idee om zijn crossprogramma opnieuw wat uit te breiden. Het veldrijden is voor hem in veel gevallen een zekerheid op winst. Een fijne, competitieve winter doormaken en verder bouwen op dat goede gevoel: waarom niet?”

Paul Herygers: “Andersom kan de cross Mathieu van der Poel ook niet missen. En inderdaad: als hij het opneemt tegen Iserbyt, Sweeck en de overige volbloedcrossers, dan kan hij in principe niet verliezen. Enkel Pidcock en Van Aert kunnen hem op waarde kloppen. Wil je een straffe uitspraak? Ik zeg dat Van der Poel ooit weer fulltime crosser wordt, net zoals zijn vader. En dat zal misschien zelfs geen vijf jaar meer duren.”

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels