Deel dit artikel:

Portret: Puck Pieterse

De onbevangen weg naar de top van het Nederlandse multitalent Puck Pieterse.

Vorige winter diende zich definitief een nieuwe lichting vrouwelijke crosstoppers aan, met de Nederlandse jonkies Fem van Empel, Shirin van Anrooij en Puck Pieterse voorop. Deze laatste imponeerde tevens in de Strade Bianche (meteen vijfde bij haar eerste deelname!) en trok de stijgende lijn vervolgens ook door op de mountainbike. En hoe! Haar droom om volgend jaar te schitteren op de Olympische Spelen in Parijs werd plots een heel logische ambitie. Gelukkig voor de crossliefhebbers is Pieterse niet van plan de veldritwereld gedag te zeggen. “Als je ziet hoe sterk ik uit de winter gekomen ben, is wel duidelijk dat die combinatie prima werkt.”

Puck Pieterse is zowel in het veld als op de mountainbike uitgegroeid tot een absolute topper. Maar aan haar gedrag is dat niet te merken. Coaches roemen de manier waarop ze jonge sporters om zich heen bij de hand neemt en voorziet van tips. Drommen kinderen komen een handtekening of een selfie vragen en haar videovlogs met parcoursverkenningen zijn een absolute hit op social media – niet alleen bij collega-sporters, maar ook bij fans die het veldrijden vanuit hun luie zetel volgen. Puck Pieterse is synoniem geworden voor een combinatie van lef, ongeëvenaarde technische skills en fun. Want ook het plezier dat ze uitstraalt, werkt erg aanstekelijk. 

Dat haar populariteit alsmaar toeneemt, is de alleskunster met de rode manen zelf ook niet ontgaan. “Ik vind het leuk, hoor. Maar het is wel nieuw voor me”, zegt ze als ze wordt omringd door een schare jonge fans. “Ik laat het allemaal maar op me afkomen en ben vooral blij dat ik mensen kan motiveren om voor de wielersport te kiezen en zelf ook op de fiets te stappen.”

Afgelopen crosswinter maakte Pieterse net als Fem van Empel de overstap naar de elitevrouwen, nadat ze in Namen nog wel – in haar regenboogtrui – Europees kampioene was geworden bij de beloften. Op het WK in Hoogerheide pakte Pieterse zilver, na een onaantastbare Fem van Empel. “Ik merkte voorbije winter al dat ik flinke stappen vooruit had gezet. Er waren enkele mooie uitschieters bij, maar ik werd vooral steeds constanter. Fem en ik waren aan elkaar gewaagd, maar je mag in dat verhaal zeker ook Shirin van Anrooij niet vergeten. Zij haalde eveneens een hoog niveau en won ook Wereldbekers.”

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Poggio, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!