Deel dit artikel:

Portret: Pavel Sivakov

Pavel Sivakov (25) is een van de sterkste renners in het peloton, maar haalt voorlopig niet alles uit zijn carrière. Een portret met een Belgisch tintje.

Welke Russische wielrenster kroonde zich tot wereldkampioene ploegentijdrit in Oslo (1993) en Agrigento (1994), won de gereputeerde Tour de l’Aude, werd tweede in de Giro, derde in de Tour en veroverde de bolletjestrui? Het had zomaar een cruciale vraag op een stevige wielerquiz kunnen zijn, maar het antwoord luidt als volgt: Aleksandra Koliaseva. Aleksandra wie?  

Aleksandra Koliaseva, afkomstig uit het Russische Izhevsk, de stad waar de kalasjnikovs geproduceerd werden, en de moeder van Pavel Sivakov, profrenner bij INEOS Grenadiers. “Is zij de mama van Sivakov? Dat wist ik helemaal niet”, riposteert een verbaasde Heidi Van de Vijver aan de andere kant van de lijn. Onze landgenote won in 1993 de Tour de la Communauté Européenne voor Leontien van Moorsel en Koliaseva. De Tour de la C.E.E. gold in die periode vier jaar lang als de Ronde van Frankrijk voor vrouwen.

“Ik ben Koliaseva tijdens mijn carrière vaak tegengekomen”, vertelt Van de Vijver. “Het was een renster die in niets de beste was, maar wel overal vlot standhield. Ze klom goed en kon goed tijdrijden. Bovendien had ze een sterke ploeg rondom zich, met de beste Russinnen in één team. Met haar zigzaggende stijl legde ze veel meters af. Het was een enorme bijter. Iemand met wie je altijd rekening moest houden. Contact hadden we niet echt. Eens knikken naar elkaar, daar bleef het bij. Die Russische wielrensters spraken in die tijd geen andere taal dan het Russisch. Na mijn carrière heb ik niets meer over haar vernomen. Als ploegleidster kom ik weleens iemand tegen met wie ik ooit gekoerst heb. Of via Facebook. (korte stilte) Maar ik denk niet dat Koliaseva op Facebook zit.” 

Aleksandra Koliaseva trouwt in de jaren 90 met een vier jaar jongere landgenoot: Alexei Sivakov, ook profwielrenner. Russisch kampioen op de weg én in het tijdrijden, net zoals zijn echtgenote, en ei zo na ritwinnaar in de Giro van 1996. Als Alexei een jaar later opnieuw de Ronde van Italië betwist voor zijn Russisch-Italiaans team Roslotto, wacht de hoogzwangere Aleksandra hem thuis op in San Donà di Piave, een gemeente in de Italiaanse regio Veneto. Daar ziet kleine Pavel, hun eerste spruit, een maand later het levenslicht.

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Poggio, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels