Deel dit artikel:

Portret: Jan Ullrich in 5 momenten

25 jaar geleden won Jan Ullrich zijn eerste en enige Tour de France. Een jubileum dus voor ‘Der Jan’, die naast zijn eindzege in 1997 ook vijf keer tweede werd in ‘La Grande Boucle’. Aan de hand van vijf sleutelmomenten blikken we terug op zijn roemrijke carrière, die hoge pieken en diepe dalen kende.

Tour 1997

Jan Ullrich beleefde zijn grootste sportieve triomf in de Tour van 1997. In de jaren die daarop volgden, zou hij de eeuwige uitdager van Lance Armstrong worden, maar de Amerikaan streed een kwarteeuw geleden tegen teelbalkanker en was er dus niet bij toen Ullrich voor het eerst als kopman naar de Tour trok. De voornaamste uitdagers van het Duitse godenkind waren Marco Pantani, Bjarne Riis, Richard Virenque, Laurent Jalabert en Fernando Escartin.

Hoewel hij amper 23 jaar was, was Ullrich voor velen de topfavoriet voor de eindzege. In 1996 werd hij al tweede na zijn kopman Bjarne Riis en een week voor de start van de Ronde van Frankrijk kroonde hij zich tot Duits kampioen. Met 125,3 kilometer tegen de klok, verspreid over een proloog en twee individuele tijdritten, was het Tourparcours bovendien helemaal op zijn lijf geschreven. Ullrich is dus een van de te kloppen mannen wanneer de Tour van start gaat met een proloog van 7,3 kilometer in Normandië. Enkel de Brit Chris Boardman rijdt sneller. ‘Der Jan’ maakt zijn favorietenrol meteen waar en lijkt vertrokken voor een Tour waarin alleen winst volstaat.

Op vrijdag 25 juli staat de tiende etappe op het programma: een monsterlijke bergrit van 252 kilometer over vijf Pyreneeëncols, goed voor zo’n 6000 hoogtemeters in totaal. Op de slotklim naar Andorra Arcalis rijdt een verbluffende Ullrich de tegenstand genadeloos uit de wielen. Het was nochtans geen aanval, maar gewoon een versnelling, zou hij nadien beweren. Boven op de top is het ruim een minuut wachten op Pantani en Virenque. De winnaar van het jaar voordien, Bjarne Riis, verliest 3’23” en kan zijn ambities om zichzelf op te volgen al opbergen.  

Na de doorkomst van storm Ullrich in Andorra mag de Duitser het geel aantrekken. Daags na de rustdag krijgt hij een tijdrit van 55 kilometer in Saint-Etienne voorgeschoteld. Duidelijk spek naar zijn bek, want Ullrich maakt eens te meer indruk. ‘Der Jan’ zet eerste achtervolger Virenque op – hou je vast – ruim 3 minuten! Halverwege de Tour heeft Ullrich al bijna 6 minuten voorsprong op de Franse rondehoop. Enkel een ongeluk kan Duitsland nog van een eerste (en voorlopig enige) Tourzege houden.

Na de tijdrit volgen twee aankomsten bergop: Alpe d’Huez en Courchevel. Op Alpe d’Huez blaast Marco Pantani weer wat spanning in de Tour. Hij schudt Ullrich af en neemt 47 seconden terug. De legendarische beklimming van Pantani staat vandaag nog steeds te boek als de snelste ooit op de col met de 21 haarspeldbochten. Een dag later moet Pantani zijn inspanning alweer bekopen naar Courchevel, waar Ullrich andermaal tweede wordt na een sprintnederlaag tegen Virenque. Pantani verliest ruim 3 minuten, maar op de derde Alpendag wordt het nog gekker. ‘Il Pirata’ wint in Morzine zijn tweede etappe in drie dagen tijd en is 1’17” sneller dan Ullrich en Virenque. De andere favorieten komen haast niet in het stuk voor.

Op de voorlaatste dag volgt nog een tweede tijdrit naar Disneyland Parijs. Daar sluit Ullrich zijn sprookjesachtige Tour af met een tweede plaats in de rituitslag. Op de Champs-Élysées bolt hij veilig binnen en wint hij zijn eerste Tour met een kolossale voorsprong: 6’22” op Virenque en 10’13” op Pantani. Een nieuwe ster aan het wielerfirmament lijkt geboren …

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels