Deel dit artikel:

Fem van Empel: killer op een crossfiets

Afgelopen weekend won Fem van Empel met veel machtsvertoon het EK in Namen, waardoor ze dit seizoen acht van de negen crossen won waaraan ze deelnam. Dit weekend hoopt ze daar een absolute topscore van 9 op 10 van te maken. Wie is deze twintigjarige Nederlandse, die haar voetbalschoenen amper drie jaar geleden inruilde voor een crossfiets?

Voetballers die beginnen wielrennen en ook daar nadrukkelijk weten te scoren: je hoort het steeds vaker. Fem van Empel is in goed gezelschap, want ook Annemiek van Vleuten voetbalde ooit en het bijzondere verhaal van Remco Evenepoel is eveneens bekend. Het leverde hen dit jaar onder meer de regenboogtrui op, dus spijt van hun keuze hebben ze allicht nog niet gehad. Dat geldt overigens ook voor Van Empel, die drie jaar geleden nog op het voetbalveld stond bij RKSV Nuenen in de Nederlandse wielerprovincie Noord-Brabant. “Ik was erg gedreven. Ik ging zelfs nog extra trainen op individuele basis om beter te worden. Op een gegeven moment merkte ik echter dat niet al mijn teamgenoten even fanatiek waren. Dat ging me irriteren. Op zo’n moment krijg je dus niet echt loon naar werken in een teamsport.”

De renster van Pauwels Sauzen-Bingoal, die op 1 januari 2023 overstapt naar Jumbo-Visma en dus ploeggenote wordt van wereldkampioene Marianne Vos, heeft het voetbalveld eigenlijk nooit meer gemist nadat ze op 10 november 2019 besliste om haar voetbalschoenen aan de haak te hangen. “Nu ik zelf niet meer op het veld sta, word ik nog maar weinig met vrouwenvoetbal geconfronteerd. Al nam bondscoach Gerben de Knegt deze zomer wel een bal mee naar een MTB-wedstrijd. Ik bleek hem nog hoog te kunnen houden”, lacht Van Empel. “Maar ik mis de sport niet. Het wielrennen is mijn nieuwe uitdaging en uitlaatklep.”

Ruime samenvatting van het EK in Namen, met Fem van Empel als winnares (Engelstalig commentaar).

Gunstige voortekenen

Het is op zich niet zo gek dat iemand die geboren wordt in crossdorp Sint-Michielsgestel – met Rein en Richard Groenendaal als lokale ‘Gestelse’ vedetten – uiteindelijk op de fiets terechtkomt. Maar ook Fems oom Ad van Empel, die als eigenaar van het fietsenmerk Empella aan de weg timmerde en onder meer Kevin Pauwels, Bart Wellens, Zdenek Stybar, Daphny van den Brand en Erwin Vervecken wereldkampioen veldrijden zag worden op zijn fietsen, droeg allicht zijn steentje bij. Net als neef Micki van Empel, die nog twee jaar bij Telenet-Fidea reed (van 1 maart 2010 tot 29 februari 2012). Alle voortekenen waren dus aanwezig.

In een mum van tijd stootte Van Empel als veldrijdster door naar de absolute top. Op haar eerste WK voor junioren in het Zwitserse Dübendorf (2020) werd ze al meteen vijfde op een oranje Empella-crossfiets die oom Ad speciaal voor haar had gemaakt. De twee winters die daarop volgden, leverden haar een nationale en mondiale titel bij de beloften én twee wereldbekerzeges bij de eliterensters op. In Flamanville versloeg ze Puck Pieterse en in het Italiaanse Val Di Sole klopte ze niemand minder dan Marianne Vos in de sneeuw.

Dit seizoen trekt het twintigjarige toptalent die positieve lijn resoluut door. Op het moment van schrijven stond de teller op vijf overwinningen in zes crossen, waaronder drie wereldbekermanches. “Vooraf kun je zoiets alleen maar hopen. Het ging vorig jaar natuurlijk al heel goed en ik merkte deze zomer wel dat ik weer wat sterker was geworden. Mijn grote doel voor deze winter is om een constant seizoen te draaien op een zo hoog mogelijk niveau. Als ik op dit elan kan doorgaan, teken ik ervoor, al is de veldritcampagne natuurlijk nog maar net begonnen. Maar dat ik in Tabor kon winnen, terwijl ik toch nog wat worstelde met de jetlag na de terugreis uit de Verenigde Staten, bewijst dat ik momenteel een hoog niveau haal. Met mijn goede eindsprint beschik ik bovendien over een ideaal wapen om het af te ronden.”

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!