Deel dit artikel:

Portret: Cian Uijtdebroeks

Leven en werk van Cian Uijtdebroeks, 'the next big thing' in het rondewerk.

Hij is jong en hij wil wat. Eerder dit jaar maakte de twintigjarige Cian Uijtdebroeks al indruk in enkele korte, maar lastige rittenwedstrijden zoals de Ronde van Catalonië, de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitserland. Het leverde hem evenveel toptienplaatsen op, waarmee hij bewees dat hij het WorldTour-niveau perfect aankan. In de Vuelta maakte ‘De Vliegende Spaak’ – een bijnaam die hij cadeau kreeg van zijn vader – zijn debuut in een grote ronde. Onbevangen en zonder concrete verwachtingen.

Enkele weken voor de start van de Vuelta was Cian Uijtdebroeks met zijn ploeg op stage in het Ötztal, het toeristische centrum van Tirol. Een verrassende locatie is dat niet, want de Oostenrijkse regio is een van de sponsors van het Duitse WorldTour-team. Daar in het hooggebergte legde de in Hannuit wonende Vlaming – met onder meer Poolse en Oostenrijkse roots – de laatste hand aan zijn voorbereiding op de Ronde van Spanje. De ploegleiding probeert de jonge kerel zoveel mogelijk af te schermen, maar voor Poggio maakte hij graag wat tijd vrij.

Cian is drie jaar jonger dan Remco Evenepoel en in de media wordt hij vaak voorgesteld als het grootste wielertalent na de ‘Aerokogel van Schepdaal’. “We worden continu met elkaar vergeleken, maar ik begrijp het wel. België heeft decennialang moeten wachten op rondetalent en plots duiken er heel wat nieuwe namen op. Ik kan me alleszins geen enkel interview van de voorbije vijf jaar herinneren waarin de vergelijking niet werd gemaakt.” Wij beloofden alvast om de naam ‘Remco’ niet meer te laten vallen in de rest van het gesprek. Een handschoen die ook Cian met plezier opnam.

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Poggio, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels