Deel dit artikel:

Blanka Kata Vas: exoot tussen de laaglanders

Hongarije heeft niet meteen de reputatie een echt wielerland te zijn, maar toch staat ook daar weleens een talent op. Bij de vrouwen is het vooral Blanka Vas die in recordtempo de Belgische wielerharten verovert. Ze komt uit het mountainbike, maakt furore in het veld en koestert sinds kort ook ambities op de weg als lid van Team SD Worx. Tijd om nader kennis te maken met dit polyvalente buitenbeentje …

Blanka Kata Vas startte het veldritseizoen met drie opeenvolgende overwinningen. Geen spraakmakende resultaten, want de Hongaarse pakte telkens de bloemen in Tsjechië, in wedstrijden van de minder sterk bezette Toi Toi Cup. Blanka paste dus voor de wereldbekermanches in de Verenigde Staten. “Het leek me beter om enkele wedstrijden dicht bij huis te rijden. Geen vermoeiende trans-Atlantische vlucht voor mij en meer tijd om te rusten en te trainen. Je mag niet vergeten dat mijn wegseizoen pas midden september eindigde met de Challenge by La Vuelta, de vijfdaagse Ronde van Spanje.”

Bij het begin van het nieuwe veldritseizoen heeft het net 21 geworden multitalent haar doelstellingen vastgelegd. “Net zoals vorig jaar wil ik in zoveel mogelijk wedstrijden meestrijden voor de overwinning.” Dat lukt aardig, want intussen boekte ze twee extra zeges: in de Kermiscross in Ardooie en de Nacht van Woerden. Bovendien pakte ze brons op het EK in Namen. Pas tijdens de wereldbekermanche in de Beekse Bergen – haar tiende wedstrijd van het seizoen – viel ze voor het eerst uit de top 5. De ultieme ambitie voor het vervolg van het seizoen is dan ook duidelijk: “Begin februari wil ik graag op het podium van het wereldkampioenschap in Hoogerheide staan.”

Samenvatting van de vrouwelijke wereldbekermanche in Overijse in 2021, waar Blanka Kata Vas haar grootste veldritzege tot nog toe boekte.

Vorig jaar beleefde Vas haar grote doorbraak in het veld. Nadat ze eerder al in Bredene en Gullegem had gewonnen, pakte ze haar meest prestigieuze overwinning tot nu toe. In de wereldbekerwedstrijd van Overijse rekende het Hongaarse goudklompje op indrukwekkende wijze af met het Nederlandse legioen. Dit jaar moest ze helaas verstek geven voor de ‘Moeder aller crossen’ omdat ze in de Verenigde Staten vertoefde voor een trainingskamp met haar team SD Worx. “Ik wil ook beter worden op de weg. Daarom heb ik niet voor een Belgisch veldritteam gekozen, maar wel voor de allerbeste ploeg op de weg”, legt Vas uit. “Op de eerste teambijeenkomst deelde ik de kamer met Anna van der Breggen. Jarenlang was zij mijn rolmodel en plots zat ik gewoon naast haar aan tafel. Het leek wel een droom.”

Bij Team SD Worx heeft Vas niemand minder dan Lars Boom als coach. Schoorvoetend geeft ze toe dat ze eerst even moest googelen toen ze zijn naam te horen kreeg. “Hij zegt altijd dat ik nog veel te braaf ben. Hij draagt me op om agressiever te koersen”, blaast ze. “Lars weet uit eigen ervaring hoe het eraan toegaat. Ik kan nog heel veel van hem leren.”

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!