Deel dit artikel:

Pistiers coachen pisteproject

Tim Carswell wordt bij Belgian Cycling head coach voor het baanwielrennen. Kenny De Ketele en jeugdcoach Nicky Cocquyt zullen de Nieuw-Zeelander bijstaan. Met de coaches wil men blijven inzetten op de groepsnummers maar ook extra investeren in de sprintdisciplines.

Technisch Directeur Frederik Broché is verheugd met de versterkingen voor de nationale pisteploeg.
“De analyse van de huidige pistewerking deed ons besluiten dat we onze ambities de komende jaren verder willen aanscherpen. Met het nieuwe coachduo willen we blijven inzetten op onze huidige sterkte, namelijk de groepsnummers waarvan de ploegkoers en het omnium Olympisch zijn. Daarnaast willen we ook extra investeren in de sprintdisciplines op korte (prestatie) en langere (detectie en ontwikkeling) termijn. Wat de ploegenachtervolging betreft, zijn we overtuigd van de grote meerwaarde van deze discipline in de jeugdrangen, al lopen we bij de elite achterop ten opzichte van de toplanden. Met de expertise van Carswell kunnen we ook hier kansen creëren en stappen zetten. Dankzij de samenwerking tussen Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en de institutionele partners Sport Vlaanderen en BOIC schakelen we een versnelling hoger om verder te groeien en ambitieuze doelen te kunnen nastreven.”

© Photosport

Als baanrenner nam Tim Carswell zelf deel aan twee Olympische Spelen. De voorbije 20 jaar was hij op verschillende niveaus aan de slag als coach binnen de sprint en endurance disciplines. Hij behaalde medailles op WK’s en Olympische Spelen met de Nieuw-Zeelandse baanploeg en was daarnaast o.a. ook werkzaam bij het World Cycling Centre van de UCI. Als head coach zal hij zowel in de endurance als sprintdisciplines de renners en coaches aansturen. Naast de coaching tijdens trainingen en competities zal hij ook een rol spelen in de verdere ontwikkeling van het jonge coachesteam en de high potentials. Daarbij is het doel om niet alleen de renners maar ook de staf en de pistewerking verder te versterken voor de toekomst.

© Photo News

Ook Kenny De Ketele zal het coachesteam vervoegen. De Ketele was jarenlang de Belgische nummer 1 op de baan bij de mannen, met vele titels en medailles op EK’s en WK’s, alsook twee vierde plaatsen in de ploegkoers op de Olympische Spelen van 2008 en 2021. Na een eerdere coachervaring bij de jeugd, zal hij onder de vleugels van Carswell zijn expertise kunnen delen en tegelijkertijd verder kunnen groeien in zijn rol als coach. Daarnaast zal De Ketele ook een beperkt aantal dagen fungeren als ploegleider bij zijn voormalige ploeg Sport Vlaanderen-Baloise, om zo de link met het wegprogramma van de aangesloten baanrenners te behouden.