Deel dit artikel:

Peeters & Pichal over roepende wielertoeristen

Met de lente in aantocht komt traditioneel het wielerterrorisme aan bod in de media. Peeters & Pichal hadden het op Radio 1 over roepende wielertoeristen. Herbeluister het fragment en win een fietsbel!


Roepende wielertoeristen zijn vaak een doorn in het oog voor wandelaars en andere hobby-fietsers. (foto belga)
Wielertoeristen geven steeds meer geld uit aan een fiets. Bedragen tot 5.000 euro zijn geen uitzondering meer. Toch ontbreekt op die fietsen meestal een essentieel onderdeel: een bel! Laat dat nu net één van de fundamenten van ergernis zijn van wandelaars en andere hobby-fietsers, die wel eens “van de weg geschreeuwd worden” door voorbijrazende wielertoeristen.

Jo Cooman, Sporttechnisch Coördinator Recreatieve Sportbeoefening van de Wielerbond Vlaanderen, kwam in het Radio 1-programma Peeters & Pichal het standpunt van de wielertoeristen toelichten en stelde dat de fietsbel vaak ontbreekt wegens het gewicht en omdat het nu niet bepaald “cool” staat.
 
Dominique Van Den Eeckhaut, verkeerscoördinator van de Gentse politie én zelf wielertoerist, benadrukt echter dat het wettelijk voorgeschreven is in de wegcode dat een fiets te allen tijde uitgerust moet zijn met een fietsbel.

Presentatoren Annemie Peeters en Sven Pichal deden ook een rondvraag bij enkele fietsende BV’s. Zowel Marianne Thyssen, Geert Noels, Nathalie Meskens, Renaat Landuyt als Karel Van Eetvelt bleken een bel te hebben én te gebruiken. Saartje Vandendriessche, Hans Bourlon en Ludo Dierckxsens hebben dan weer geen exemplaar op hun fiets.

Peeters & Pichal bieden alvast een oplossing voor één wieler(toeristen)club. Alle leden krijgen van hen een esthetisch mooie en niet te grote ‘Peeters & Pichal’-fietsbel, als ze beloven die ook te monteren en te gebruiken. Bovendien worden beide presentatoren dit jaar de peter en meter van de winnende club. Geïnteresseerde clubs kunnen zich kandidaat stellen met hun motivatie via peetersenpichal@radio1.be.