Deel dit artikel:

Pedaalkracht wekt elektriciteit op

De mannen achter Pedal Power ontwikkelden toestellen die je al zittend energie laten opwekken. En die energie moet niet noodzakelijk alleen je laptop en smartphone van elektriciteit voorzien.

97% van de geleverde kracht op een fiets wordt efficiënt gebruikt, dus waarom zouden we die technologie enkel voor transport gebruiken? Dat is de redenering achter Pedal Power. Via een Kickstarter-campagne verzamelden de Amerikanen Steve Blood en Andy Wekin drie keer zoveel fondsen als ze voor ogen hadden. Met hun 30.000 dollar willen ze fatsoenlijke plannen van hun toestellen uittekenen, zodat iedereen ermee aan de slag kan. De bedoeling is dat de toestellen daardoor goedkoper en dus toegankelijker voor iedereen worden.

Blood en Wekin ontworpen toestellen op maat voor boeren, thuiswerkers en leraars, maar hebben nu ook twee standaard producten: de Big Rig en Pedal Genny. Die laten je toe om met je eigen (pedaal)kracht energie op te wekken, waardoor je je ecologische voetafdruk verkleint. De Big Rig (2000 dollar) laat je toe om zonder stroom te werken en heeft een werkoppervlak, een ergonomische en makkelijk aanpasbare stoel, een vliegwiel om vlot de pedalen rond te krijgen, een breed versnellingsbereik, en een stalen handgebouwd frame. Een normale volwassene kan daarmee 100 Watt aan elektriciteit opwekken, 19 liter water per minuut oppompen, graan malen, een luchtcompressor of hydraulische pomp bedienen, … De Big Rig bleek tot nu toe erg handig om kleinschalige landbouwgerelateerde taken uit te voeren.

De Pedal Genny (350 dollar) is ontworpen als een draagbaardere machine met één functie. Een stoel is optioneel, maar er is geen werkoppervlak. Het heeft ook zo’n vliegwiel, volwaardige pedaalarmen en een stalen handgebouwd frame. Het werd onder andere al gebruikt om elektriciteit op te wekken, graan te malen en water te pompen, maar kan aangepast worden om bijna elk mechanisch toestel dat minder dan 1 pk kracht vraagt aan te drijven.

Bekijk hier het filmpje voor een demonstratie van de toestellen:

 

Multi-function Pedal Power Demonstration from Pedal Power on Vimeo.