“Met vijftien wedstrijddagen bestrijken we heel het competitieve spectrum. Een broodnodig initiatief, want we moeten er geen doekjes om winden: het Belgische jeugdwielrennen zit in een diepe crisis.”
Het is al volop zomer wanneer we midden mei plaatsnemen in het kantoor van Marc Verbeeck in Wezemaal. In de achtergrond zorgen het gesnurk van de hond des huizes en het liveverslag van de Giro voor een rustgevend klanktapijt. Van een vakantiegevoel is echter geen sprake, want enkele dagen later zal even verderop het startschot van de GP Vermarc Sport weerklinken, de plaatselijke kermiskoers die Marc twee jaar geleden in volle coronacrisis op poten zette. Er ligt dus nog veel werk op de plank, maar toch zijn we welkom om het over de toekomst van het Belgische (jeugd)wielrennen te hebben.
Wanneer we ons luidop afvragen of het woord ‘kermiskoers’ niet een tikkeltje denigrerend is voor een wedstrijd met publiektrekkers als Tim Wellens, Gianni Vermeersch en Thibau Nys, stuiten we op een verbaasde blik. “Helemaal niet”, reageert Marc. “Die onterechte negatieve bijklank is misschien zelfs de kern van het probleem. Doordat het kermiskoerscircuit zo goed als verdwenen is en ook veel andere organisatoren er de brui aan geven, krijgen jeugdrenners veel minder kansen om de stiel te leren. Vandaar dat er zo’n nood is aan initiatieven als het Vermarc Cycling Project.”
De kiem voor het Vermarc Cycling Project werd gelegd in de lente van 2020. België is op dat moment een land in lockdown. Corona heeft het openbare leven volledig ‘on hold’ gezet en alle zekerheden overboord gegooid. Fietsen was nog nooit zo populair, maar de koerskalender is volledig gedecimeerd. In Wezemaal blijven ze echter niet bij de pakken zitten. Marc Verbeeck weigert met lede ogen toe te kijken hoe de ene na de andere wielerwedstrijd geannuleerd wordt, zonder enige vorm van perspectief. Het is tijd om het tij te keren, vindt hij. Terwijl iedereen zijn of haar wilde plannen noodgedwongen opbergt, komt Marc op de proppen met het idee om een nieuwe wielerwedstrijd te organiseren: de GP Vermarc Sport. “We wilden laten zien dat het wel degelijk mogelijk was om koersen te laten plaatsvinden, ondanks alle coronamaatregelen en -restricties. Samen met Jos Smets, voorzitter van de Vlaams-Brabantse afdeling van Cycling Vlaanderen, ben ik naar de burgemeester van Rotselaar gestapt, onder het motto ‘een nee heb je en een ja kan je krijgen’. Gelukkig was hij meteen gewonnen voor het idee en gaf hij ons groen licht.”
Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!