Deel dit artikel:

Paul Herygers: ‘Lucinda Brand is nog altijd buiten categorie’

Nadat ze in Beringen nog de duimen moest leggen voor Fem van Empel, draaide Lucinda Brand in Meulebeke de rollen om en sprintte ze naar haar eerste zege van het veldritseizoen. Wordt Brand de komende maanden opnieuw de maat der dingen in het vrouwelijke veldritpeloton? We vroegen het aan veldritcommentatoren Ruben Van Gucht en Paul Herygers, die eveneens hun licht lieten schijnen op Ceylin del Carmen Alvarado en Sanne Cant.

Is Lucinda Brand nog steeds outstanding in het vrouwelijke veldritpeloton?

Paul Herygers: “Fem van Empel is zeer sterk aan het seizoen begonnen en ook Denise Betsema stond al drie keer op het podium, maar voor mij is Lucinda nog altijd buiten categorie. Als je ziet hoe ze in juni de Ronde van Zwitserland wint, dan denk je: ze moet naar de Tour. En dat doet ze dan niet. Ze heeft op dat moment al de switch gemaakt richting het veldrijden. Ik vind haar – en dat is voor alle duidelijkheid goedbedoeld – de meest mannelijke onder de vrouwelijke veldrijdsters: ze denkt als een prof, ze durft keuzes te maken, ze is wakker en bezig met haar zaken. Ze weet dat ze alle klassementen kan winnen. Voor mij rijdt ze Nys-achtig rond. Dat zegt genoeg, zeker?”

Ruben Van Gucht: “Enkel de allerbeste Marianne Vos kon haar van een nieuwe wereldtitel houden. En het is maar de vraag hoe vaak we Vos binnenkort te zien zullen krijgen in het veld. Al hoor ik wel dat ze van plan is om zich komende winter meer te tonen. En dat zou alleen maar geweldig zijn voor het veldrijden. Ze wil niet zozeer  financieel oogsten, maar vooral die trui aan de mensen laten zien. Als ze kan doorgaan op het elan van het wegseizoen, dan worden het op zijn minst leuke en interessante duels. Ik denk dat er ons mooie tijden te wachten staan.”

Krijgen we dit seizoen eindelijk opnieuw de beste Alvarado te zien?

Paul Herygers: “Vorig seizoen hebben we een goede Alvarado gemist, zowel op als naast de fiets. Dat kind kan alles. Technisch een kraan, explosiviteit te koop, als ze praat dan hang je aan haar lippen, een glimlach uit de duizend … Had je me na haar wereldtitel in Dübendorf gevraagd wie de komende jaren wereldkampioen zou worden bij de vrouwen, dan zou er geen haar op mijn hoofd geweest zijn dat eraan dacht om niet Alvarado te zeggen. En kijk waar we nu staan. Voorlopig zijn de verhoopte positieve signalen er nog niet. En opgelet: de concurrentie in Nederland is moordend. Met jonge rensters als Van Empel, Pieterse en Van Anrooij zal ze haar tenen moeten uitkuisen. Mijn grootste vraag bij Alvarado: kan ze het mentaal aan? Niet iedereen is gemaakt om bestand te zijn tegen alle druk, tegenslagen, kritiek …: noem maar op. Maar de beste Alvarado is en blijft een zegen voor de cross, dat staat als een paal boven water.”

Is Sanne Cant herboren na haar uitstekende wegcampagne?

Paul Herygers: “Ik heb Sanne aan het werk gezien in de Tour de France Femmes en heb met haar gepraat. Vroeger durfde ze weleens bits of scherp te reageren, maar nu was ze heel ontspannen. Weet je wat het is? Ze heeft het geluk gevonden. Iedereen was er getuige van op het BK (waar haar vriendin Kim de Baat de nationale titel veroverde, red.). Ik ben blij dat ze zowel op als naast de fiets een nieuw elan gevonden heeft. Ik heb het zelf ook meegemaakt: dat doet iets met je. Een paar jaar geleden dacht ik nog dat ze het eens bij een andere ploeg moest proberen, maar plots lijkt de puzzel gelegd. Ze gaat daar ook in de cross de vruchten van plukken, daar ben ik zeker van. Ik geef Sanne het voordeel van de twijfel.”

Ruben Van Gucht: “Niet alleen in de Tour reed ze goed, ook haar voorjaar mocht er al meer dan wezen. Een knappe Gent-Wevelgem, een prima Scheldeprijs, een degelijke Parijs-Roubaix … Alsof ze zichzelf heruitgevonden heeft. Ik denk dat ook anderen de vruchten gaan plukken van die Tour. Ik denk bijvoorbeeld aan Yara Kastelijn. De vorige crosswinter was moeilijk voor haar, maar ze heeft zich op de weg wel helemaal herpakt. Negende in de Waalse Pijl, dertiende in het eindklassement van de Tour, vijftiende in de Strade Bianche en de Amstel Gold Race: ze heeft duidelijk een stap vooruit gezet.”

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!