Deel dit artikel:

Paul Herygers: ‘Ik zie Van der Poel ooit weer fulltime crosser worden’

Mathieu van der Poel maakt dit weekend zijn rentree in het veld. Een comeback die deugd zal doen na een turbulent jaar vol ups en downs. In onze vooruitblik op het veldritseizoen, die eerder verscheen in Cycling, bogen Paul Herygers en Ruben Van Gucht zich over het enigma ‘MVDP’.

Paul Herygers: “Het WK vindt dit seizoen plaats in Hoogerheide en dat is voor iedereen perfect haalbaar. Ik verwacht dus dat ‘De Grote Drie’ geregeld tegenover elkaar zullen staan. Kun je je dat voorstellen? Vanaf eind november tot eind januari die drie beren die in de clinch gaan? De intrinsieke klasse van Mathieu tegen de verschroeiende power van Wout en het vernuft van Pidcock, die als wereldkampioen voor het seizoen van de bevestiging staat …”

Ruben Van Gucht: “Dat zou zonder meer een primeur zijn voor het veldrijden. Nog nooit stonden drie crossers tegenover elkaar die zo’n indrukwekkend palmares op de weg hebben uitgebouwd. Mathieu hoopt deze winter ongetwijfeld het goede gevoel opnieuw te pakken te krijgen …”

Paul Herygers: “Misschien moet hij wel even terug naar zijn roots? Draai of keer het zoals je wil: Mathieu houdt van de cross. Hij zal altijd deels crosser blijven. Die kerel is overgetalenteerd, dus die sublieme veldritskills kunnen niet weg zijn. En het kan ook snel keren bij iemand zoals hij. Ik denk dat hij misschien wel de zwaarste periode uit zijn carrière achter de rug heeft. Een Ronde van Frankrijk waarin het compleet vierkant draaide, waarin je van het kastje naar de muur gereden werd en waarin zijn aloude rivaal Wout van Aert op de koop toe schitterde als nooit tevoren … Dat moet mentaal bijna ondraaglijk geweest zijn voor hem.”

Ruben Van Gucht: “Hij heeft inderdaad al behoorlijk wat moeilijke momenten gekend dit jaar, nadat vorige winter eigenlijk ook al helemaal in de soep draaide. Het lijkt me dan ook geen slecht idee om zijn crossprogramma opnieuw wat uit te breiden. Het veldrijden is voor hem in veel gevallen een zekerheid op winst. Een fijne, competitieve winter doormaken en verder bouwen op dat goede gevoel: waarom niet?”

Paul Herygers: “Andersom kan de cross Mathieu van der Poel ook niet missen. Wil je een straffe uitspraak? Ik zeg dat Van der Poel ooit weer fulltime crosser wordt, net zoals zijn vader. En dat zal misschien zelfs geen vijf jaar meer duren.”

Dit artikel verscheen eerder in Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules.