Deel dit artikel:

Parcoursverkenning Peter Van Petegem Classic: ‘Mooi en alternatief parcours’

Voor de officiële verkenning van zaterdag 15 maart werden maar liefst zestien bereidwilligen gevonden om de 150km van de Peter Van Petegem Classic (PvP Classic) mee te maken.

Het zachte en droge weer, de nakende Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen én de aanwezigheid van het Flandrien-duo Serge Baguet – Peter Van Petegem zorgden voor de extra motivatie om aan deze mooie, doch intensieve tocht te beginnen.

Om 8u30 stipt ontmoeten we parcoursbouwer en sportfotograaf Peter Deconinck aan de uitvalsbasis van de PvP Classic: evenementenhal de Qubus in Oudenaarde.

Peter blijkt tijdens de rit niet alleen te fungeren als de perfecte gids; hij zal er ook in slagen om enkele prachtige foto’s te produceren, zie fotospecial van de parcoursverkenning.

De groep, voornamelijk bestaande uit leden van de ‘Puiterijders‘ uit Berlare (OVL), begint gemotiveerd aan de 150km. De meeste hebben dan ook al de nodige kilometers op de teller staan, want allen hebben ze ‘de lange’ van de Ronde van Vlaanderen aangekruist als eerste doel van het cycloseizoen.

De eerste 15km zijn de ideale opwarming, want 100% plat langsheen de boorden van de Schelde. Dan volgt de eerste bult, de Molenberg. Sommigen laten zich verrassen door de korte opdraai en vinden niet tijdig de juiste versnelling. Gevolg: veel getrek en gekreun en zelfs enkelen die voetje aan de grond moeten zetten. Voor de kasseienhaters onder jullie: geen nood, behalve de Taaienberg en de Molenberg zijn er verder geen kasseihellingen in het parcours.(copyright Photopress.be)
De Berendries is de eerste scherprechter, want hier wordt er volop getaxeerd. Blijkt dat de enige vrouw in de groep bijzonder vlot naar boven bolt. Met 58kg en benen vol dynamiet is ze uiteraard bevoordeeld ten opzicht van de mannen met overgewicht…

Na 35 kilometer verlaten we Vlaanderen om te beginnen aan een ronde Henegouwen. Voor het ‘Bois de la Houppe’ (D’Hoppe of de Pottelberg) wordt er afgesproken dat alle registers opengetrokken worden.

Ondergetekende is dan ook wat verbaasd als hij ziet dat de hartslagmeter ‘196 sl/m’ aangeeft op de top van deze, met de grote plaat aangesneden, vlotbollende heuvel. Eén van mijn favoriete heuvels trouwens; doet me steeds denken aan de Rosier.

Terug in Brakel, aan de parking van Topbronnen, vervoegen levende legenden Peter Van Petegem en ex-nationaal kampioen Serge Baguet zich bij onze groep. Van Petegem is niet wat fier dat zijn naam verbonden wordt aan deze prachtige tocht, georganiseerd op zijn favoriet trainingsparcours. “Deze omloop is een perfect mix van wat een voorjaarsklassieker in petto heeft: korte steile hellingen, stukken vals plat in open vlaktes, lange hellingen, enkele kasseistrookjes, smalle en bochtige afdalingen,… kortom een must voor elke fietsliefhebber”, aldus Van Petegem.

Samen met Peter Van Petegem en Serge Baguet beginnen we aan de beklimming van de zijkant van de Valkenberg, de Veldeman. Een minder gekende kant, maar daarom niet minder lastig…

In Flobecq houden we even halt voor een groepsfoto. Wedden dat deze foto eerstdaags zal prijken in het clublokaal van de Puiterijders?(copyright Photopress.be)

Na een mooie spectaculaire afdaling is het positie kiezen om optimaal aan de Taaienberg te beginnen. De fameuze goot kunnen we vergeten, want het krioelt hier van de wielertoeristen. Dan maar de kasseien, onder het motto: “wie in form steekt, voelt het verschil toch niet…”(copyright Photopress.be)
Na de Taaienberg volgt de lichtlopende Frunte en vooral de Varent.Een mooie beklimming met een steil middenstuk en een einde op kasseien. Hier wordt nog eens goed doorgevlamd door de voltallige groep. Bovenop de top van de Varent ligt Brouwerij Roman, die zal fungeren als laatste bevoorradingspost op 19 april.

Na de Varent gaat het niet onmiddellijk naar Oudenaarde, maar wordt er nog een lus gemaakt richting Gavere. Onverwacht krijgen we hier nog een taaie bult voorgeschoteld: de Rotse. De top van de Rotse ligt vlakbij de militaire basis van Gavere, gekend van zijn Superprestige cyclocross.

De laatste 15 kilometer van Gavere naar Oudenaarde langs de boorden van de Schelde zijn de perfecte cooling-down. Moe, maar uiterest voldaan bereiken we met een gemiddelde van 29,5 km/u terug de Qubus.

Binnenkort is de Garmin Edge 305 analyse van deze parcoursverkenning te vinden op deze website.

Nagenieten doen we met een van het vat getapte ‘Flandrien’ in het Centrum van de Ronde van Vlaanderen, mijmerend over de prachtige weken die gaan komen. Te beginnen met de Ronde van Vlaanderen op 5 april en de Peter Van Petegem Classic op 19 april.

Maar eerst nog een paar regenachtige dagen overbruggen op de Tacx trainer

Christophe Impens, organisator Lotto Cycling Tour en Puiterijder

Alle info over de Peter Van Petegem Classic op www.lottocyclingtour.be

Gerelateerde artikels