Deel dit artikel:

Parcours Ronde van Vlaanderen Cyclo bekend!

De Oude Kwaremont en de Paterberg zijn zowel in de Ronde van Vlaanderen Cyclo als in de Ronde voor profs de hoofdrolspelers, maar welke hellingen zitten er nog in het parcours? En waar? Hier lees je er alles over.

Door de lussen in het profparcours was het opnieuw puzzelen om het Ronde van Vlaanderen Cyclo-parcours 2015 uit te tekenen. Gelukkig veranderde er naast de toevoeging van de Tiegemberg en Berendries niet veel aan het parcours van de Ronde. De organisatoren van de Ronde van Vlaanderen Cyclo kunnen de recreanten dan ook weer een schitterende omloop aanbieden. Zo goed als alle hellingen en kasseistroken die de profs aandoen zijn verwerkt in een van de belangrijkste wielertoeristenklassiekers op de kalender. Vele daarvan zitten zelfs in een identieke volgorde als bij de profs daags nadien! Kijk in het kader hieronder (alle hellingen aanklikbaar voor klimprofiel, Strava-segment en andere info) bij de Cyclo maar naar hellingen 1,  2 t.e.m. 6, 8 t.e.m. 10, 11-12 en uiteraard 15-16.

Wie de volledige afstand (244 km) rijdt, moet zich over 16 hellingen hijsen, de middenafstand (132 km) telt één klim minder en de mannen van de kortere afstand (74 km) pikken in vanaf de Koppenberg.

Bereid je dus maar voor op kuitenbijters als de
Molenberg, Koppenberg, Taaienberg, Eikenberg en Valkenberg, en de kasseien van de Paddestraat en de Haaghoek. Als uitsmijter krijg je natuurlijk de finale over de Oude Kwaremont en de Paterberg, om enkele kilometers verder te zegevieren, net als Tom Boonen of Fabian Cancellara, over de officiële finish in Oudenaarde.
Wie voor de volle afstand gaat, krijgt een onvergetelijke start op de
Grote Markt van Brugge.

Enkel de Kortekeer wordt niet aangedaan, maar die wordt vervangen door de Karnemelkbeek, een pittige helling die parallel loopt met de Côte de Trieu. Dat er drie hellingen minder zijn in de Cyclo tegenover de profkoers valt te verklaren door de drievoudige passage over de Oude Kwaremont en de twee beklimmingen van de Paterberg. Met een horde recreanten is het niet mogelijk om verscheidene keren over dezelfde helling te gaan, maar het lijkt sowieso al zwaar genoeg om zestien steile klimmetjes in de Vlaamse Ardennen te overleven.

De Ronde van Vlaanderen Cyclo maakt deel uit van de Skoda Classic Challenge, die de drie grootste voorjaarsklassiekers verenigt. De Paris-Roubaix Challenge volgt een week na de Ronde en op 26 april is het de beurt aan de klimmers in de Liège-Bastogne-Liège Challenge.

Hellingen van de Ronde 2014

Ronde van Vlaanderen (profs) Ronde van Vlaanderen Cyclo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

Tiegemberg

Oude Kwaremont

Kortekeer

Eikenberg

Wolvenberg

Molenberg

Leberg

Berendries

Valkenberg

Kaperij

Kanarieberg

Oude Kwaremont

Paterberg

Koppenberg

Steenbeekdries

Taaienberg

Kruisberg

Oude Kwaremont

Paterberg

Tiegemberg

Wolvenberg

Molenberg

Leberg

Berendries

Valkenberg

Eikenberg

Koppenberg

Steenbeekdries

Taaienberg

Kaperij

Kanarieberg

Kruisberg

Karnemelkbeek

Oude Kwaremont

Paterberg