Deel dit artikel:

Ook toeristen krijgen prachtige La Doyenne

Tilff-Bastogne-Tilff, de vijfde rit in de Bank van De Post Cycling Tour, kon onder een stralende zon rekenen op een recordaantal van 8090 enthousiastelingen.


La Redoute, één van de kuitenbuiters in het parcours vanTilff-Bastogne-Tilff. (foto Alain Buyck)


Vooraf hadden al 2622 fietsers zich ingeschreven voor ‘hun’ versie van Luik-Bastenaken-Luik. Dankzij de stralende weersvoorspellingen voor dit verlengde pinksterweekend, zakten nog duizenden anderen af naar Angleur. Ze konden zich even Philippe Gilbert wanen op bekende hellingen als de Côte de la Redoute, Côte du Rosier of Côte de Wanne.

Vooral de middellange afstand van 136 km was populair maar ook de 78 en de volle 244 km hadden de nodige deelnemers. In totaal stonden 13 hellingen op het programma, maar de jongste deelnemers konden in Tilff starten voor een twintigtal kilometer langs een vlakker parcours. Op die manier vermeden ze de iets te steile afdaling in Angleur.

Er waren opvallend veel noorderburen naar de streek van Luik afgezakt. Zo reden Jeffrey (17) en Yvonne De Lange (46, Rotterdam) de 78 km als zoon en moeder. De vader was ondertussen nog onderweg voor de 136 km. “De bepijling en bevoorrading op dit mooie parcours zijn van uitstekende kwaliteit, net als tijdens onze vorige deelname. Uiteraard is het geen makkelijke rit, en vooral de laatste klim naar de finish deed pijn.”

Lennard Van Oosten (26, Brugge) had er samen met zijn vrienden een leuk weekendje van gemaakt. “Gisteren hebben we nog de Muur van Hoei beklommen als opwarmertje. Vandaag heb ik gekozen voor de korte afstand. Ik merk dat je hier minder last hebt van de echte toeristen, zoals je die tijdens de Ronde van Vlaanderen wel hebt. La Redoute is een echt beest, zeker met de nul trainingskilometers die ik in de benen heb, tenzij mijn woon-werkritjes. De bevoorrading net voor La Redoute zorgde wel voor een overvolle maag tijdens die beklimming, maar het publiek langs de weg gaf me extra motivatie. Het was wel wat warm, zeker omdat we dat dit jaar nog niet gewoon zijn.”

De dames van Rennladiesbike Tessenderlo hadden gemerkt dat er een massa op de been was voor deze Tilff-Bastogne-Tilff. In tegenstelling tot veel mannelijke fietsers hebben zij geen last van een competitiegevoel: “Voor vrouwen hoeft dat niet zo. Wij rijden voor het plezier. Graag hadden we wel een afstand tussen de 90 en 110 km gehad, want de 78 is wat te weinig, terwijl de 135 wat veel is.”

Gilbert Pelleriaux (61, Kampenhout) was onder andere met zijn zoon op pad voor de 136 km. “Die heeft wel vijfmaal lek gereden. Iedereen uit de groep heeft zijn binnenbandje moeten doneren. Dit is een heel mooie streek die ik voor de eerste keer verken, dankzij de Bank van De Post Cycling Tour. Hier kom ik zeker terug!”