Deel dit artikel:

Ook DT Swiss volgt 650B

Zwitserse kwaliteit, die staat nog altijd als een huis. Dat bleek ook weer bij de Press Launch van het 2013 programma van DT Swiss, waar heel wat nieuws te zien was.

In zijn nieuwe hoofdkantoor in Biel, Zwitserland stelde DT Swiss zijn productlijn voor het jaar 2013 voor. Om het steeds verder uitdijende wielenprogramma overzichtelijk te houden, werden er productfamilies in het leven geroepen, met de naaf als uitgangspunt. Op het hoogste niveau zitten de DiCut naven (Diamond Cut, naar het diamantachtige uiterlijk ervan). Net daaronder komen de TriCon naven (Triple Connection, 3 spaken komen samen op één verbindingspunt). In de volledig nieuwe Spline lijn (van Straight Pull Line, werkt met ‘straight pull’ spaken) vind je de performance wielen van DT Swiss. De instapcategorie wielen is de Classic lijn, met ‘gewone’ technologie (o.a. ronde spaken en spaakgaten).

De 4 wielenfamilies worden zowel voor het mtb-programma als voor de racewielen ingevoerd. In het racesegment zijn nieuw de DiCut wielen met velgen van 21 mm (aluminium) en van 46 mm (carbon), en Spline wielen in hoogtes van 23, 28 en 38 mm. Het carbon waarvan de 46 mm DiCut wielen gemaakt zijn werd helemaal nieuw ontwikkeld, om betere prestaties te leveren dan wat DT Swiss tot nu toe deed. Ook nieuw is de manier van bestickering: de decals werden meegebakken in de oven, en dat geeft een erg mooi effect. De body van het achterwiel werd geschikt gemaakt voor de nieuwe 11-speed standaard van Shimano, maar met behulp van een spacer kun je er natuurlijk ook nog een 10-speed cassette op monteren.

Er was nog een nieuwigheid die erg in het oog sprong: het M1700 Spline 650B mtb-wiel. De 1700 hierin geeft het gewichtsbereik van een set aan (ongeveer 1700 gram), de 650B is de wielmaat. Voor wie dat niets zegt: 650B is de nieuwe wielmaat voor mountainbikes. En 29’er dan, dat is er toch pas een jaar? Klopt, maar 650B is de tussenmaat tussen 26 inch (de gewone mtb-wielen) en 29 inch (de grote wielen die aan een onstuitbare opmars bezig zijn). 650B wordt ook wel 27,5 inch genoemd, precies tussen 26 en 29 inch in.

Een wielenfabrikant als DT Swiss ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan, maar volgt noodgedwongen enkele grote fietsmerken, die 650B welbewust pushen. Voorlopig biedt DT een enkel model 650B aan en wacht men af hoe de markt gaat reageren op deze nieuwe standaard.