Deel dit artikel:

Om het lijf: regenboogtrui Kenny De Ketele

Deze keer hebben we in de aanbieding: een regenboogtrui die in 2012 door Kenny De Ketele (toen met snor) werd gedragen tijdens de Gentse Zesdaagse. Toen vormde De Ketele een duo met Gijs Van Hoecke, met wie hij dat voorjaar wereldkampioen ploegkoers was geworden in het Australische Melbourne, misschien wel de mooiste overwinning uit De Keteles zestienjarige pisteloopbaan.

Het shirt komt uit de collectie van Eddy Verbust. Misschien heeft u hem eerder dit jaar gespot op tv toen reportagemaker Luk Alloo hem bezocht in het kader van een verhaal over superverzamelaars. Verbust is fanatiek wielerverzamelaar en pistefanaat, maar vooral reeds sinds 2005 de rots in de branding voor Kenny De Ketele. “Kenny’s vader overleed toen hij nog heel jong was. Uiteraard kon ik hem niet vervangen, maar mis­schien zag Kenny me ergens als een tweede vaderfiguur”, zegt Eddy, terwijl hij de trofeeënkast met alle medailles van Kenny toont. “Elke medaille die hij behaald heeft, is hier terechtgekomen. Enkel zijn podiumtrui van het WK ploegkoers heb ik geweigerd. Die moest hij van mij zelf houden.” Huize Verbust is al sedert het begin van zijn carrière Kenny’s toevluchtsoord in zesdaagsetijden. “Telkens wanneer ik de Zesdaagse van Gent reed, verbleef ik bij Eddy”, aldus De Ketele. “Daar sloot ik me altijd op in mijn cocon. Ik hoefde naar niets om te zien, Eddy regelde alles. Hij kookte zelfs voor mij. Hij was mijn manager, mijn perschef, mijn alles-­in-één. De Zesdaagse, dat was ‘ons weekske’.”

Tachtigste keer Zesdaagse in Gent

Wanneer u deze Cycling in handen krijgt en dit leest, ligt de tachtigste editie van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent al achter ons. Misschien met het duo De Ketele-Ghys als triomfators, misschien ook niet. Volgend jaar, in 2022, is het opnieuw feest in Gent, want dan viert de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent honderd jaar Gentse Zesdaagse. In 1922 ging immers de eerste Zesdaagse van Gent van start. Toen nog op een demonteerbare indoorbaan die werd aangelegd in het Feestpaleis van het Citadelpark, destijds dé locatie voor elk groot evenement in de Arteveldestad.

Lees het volledige artikel in de zesde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels