Deel dit artikel:

Om het lijf: de bolletjestrui

Sinds wanneer wordt de bolletjestrui uitgereikt? Welke Belgen wonnen ooit het bergklassement in de Tour? En welke superkampioenen ontbreken op de erelijst? We gingen voor het zomernummer van Cycling op zoek naar het verhaal achter de bolletjestrui.

Een vleugje geschiedenis

De bolletjestrui wordt gedragen door de eerste in het bergklassement. Hoewel dat bergklassement al meer dan 85 jaar bestaat, draagt de beste klimmer pas sinds de Tour de France van 1975 de befaamde ‘maillot à pois’. In die Ronde van Frankrijk mocht Joop Zoetemelk als eerste het nieuwe truitje aantrekken, waarmee meteen een statement werd gemaakt. De Nederlander hield hem echter niet tot het einde. Een enigszins gegeneerde Lucien Van Impe – gezien het toen nog niet ingeburgerde en opvallende motief – nam de trui mee naar huis met 79 punten voorsprong op Eddy Merckx en 114 op Zoetemelk. Sindsdien is de bolletjestrui een gevestigde waarde in het Tourpeloton. Dit jaar viert het bestippelde shirt zijn 46ste verjaardag.

Recordhouder Richard

Federico Bahamontes was met zes eindzeges in het bergklassement lang de recordhouder. In 1983 werd dat aantal geëvenaard door Lucien Van Impe en in 2004 verbroken door Richard Virenque, die zeven bolletjestruien in zijn kast heeft hangen. Het spreekt voor zich dat de in Marokko geboren Fransman enorm populair was – en nog steeds is – bij het Franse publiek. Critici, waaronder Lucien Van Impe, hebben toch hun bedenkingen bij de zeven titels van ‘Richard Leeuwenhart’. Van 1994 tot 1997 won ie steeds het bergklassement en ook in 1998 was hij de topfavoriet. Na de zesde etappe van die beruchte ‘Festina-Tour’ mochten de Fransman en zijn ploegmaats afdruipen, nadat toenmalig verzorger Willy Voet enkele dagen voor Le Grand Départ onderschept was aan de Belgisch-Franse grens met een enorme lading epo in zijn wagen. Na ontkenning bij het verhoor (inclusief de nodige krokodillentranen) en een nieuwe bergtrui in 1999 (in de kleuren van Polti) bekende Virenque in 2000 alsnog doping gebruikt te hebben. In 2003 en 2004 sleepte hij nog twee keer de bolletjestrui in de wacht in dienst van Quickstep-Davitamon, waarna hij een punt zette achter zijn roerige carrière.

De Kleine van Mere

Lucien Van Impe is onze Belgische trots in het bergklassement van de Tour. Hij kroonde zich maar liefst zes keer tot beste klimmer van het lot. Ondanks het feit dat de bolletjestrui pas sinds 1975 gedragen wordt, bezit hij ook het record van het aantal bergtruien uitgereikt aan dezelfde renner – 70 keer! In zijn derde seizoen als profrenner (1971) won de vermaarde klimgeit zijn eerste bergklassement. Het jaar nadien volgde hij zichzelf op. In 1975 startte Van Impe als een van de favorieten in de Tour de France, maar laat dat nu net het jaar zijn waarin Bernard Thévenet en Eddy Merckx een legendarisch duel uitvochten. Hij nam dan maar een derde maal genoegen met de maillot à pois. In 1976 was het wel raak voor Van Impe. Dat hij toen het bergklassement niet won, zal hem worst wezen. Na zijn triomftocht in 1976 vergaarde Lucien nog drie bolletjestruien (1977, 1981 en 1983). Hij is tot nader order nog steeds de laatste Belgische Tourwinnaar en won in totaal negen ritten in La Grande Boucle. Het mag duidelijk zijn: de ‘Kleine van Mere’ is een grote meneer!

Lees het volledige artikel in de vierde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels