Deel dit artikel:

Oei, de Muur van Hoei!

De 'Huy, Huy, Huy', ... die om de vijf voet geschilderd staan op de Muur van Hoei, worden al snel oeioeioei als je hem zelf oprijdt. Bekijk de scherprechter van de Waalse Pijl in detail!


De Muur van Hoei heeft een maximaal stijgingspercentage van 17 %. (foto belga)
De Muur van Hoei is met zijn 1200 meter lengte en gemiddelde stijgingspercentage van bijna 10 % voer voor sterke, explosieve renners. Types die in het heetst van de strijd nog in staat zijn om de nodige portie reserves aan te spreken.

Het begin van de klim laat evenwel niets vermoeden over de zwaarte. De eerste 200 meter op de brede Rue du Marché zijn nog spielerei. Daarna gaat het over de Place Saint-Denis rechtsaf de smalle Chemin des Chapelles in en begint de Muur echt.

De eerste 200 meter is het nog even profiteren van stukken van 5 à 6 %, maar daarna gaat het stijgingspercentage niet meer onder de 10 % tot net voor de meet. En wie dacht dat na de dubbele haarspeldbocht halverwege het ergste wel achter de rug was, zal moeten vaststellen dat het venijn in de staart zit.

Na de fameuse chicane, met een binnenbocht van bijna 25 %, volgen immers nog 500 meter met gemiddelden van over de 15 %. Alleen de laatste 100 meter wordt het even terug wat minder steil, maar dan hangt je tong al tussen de wielen.

Wie de tel is kwijtgeraakt bij de stadslogo’s op de Muur, kan zich nog altijd oriënteren op de zeven kapelletjes op de flanken van de klim, die de weeën van Maria verbeelden. De verlossing is nabij als de spits van de kerk in zicht komt, want daar is de top.

Tijdens de Waalse Pijl rijdt het peloton de Muur van Hoei driemaal omhoog. De meet wordt bereikt na de derde klim met 195,5 km en nog acht andere hellingen achter de kiezen. Nieuw dit jaar is de Côte de Bousalle, met zijn gemiddelde stijgingspercentage van 4,9 % over 1,7 km.

De hellingen van de Waalse Pijl
67 km: Mur de Huy (1ste keer)
85,5 km: Côte d’Ereffe
96,5 km: Mur de Huy (2de keer)
136 km: Côte de Peu d’Eau
141,5 km: Côte de Haut-Bois
151 km: Côte de Thon
159 km: Côte de Bonneville
170,5 km: Côte de Bohisseau
173,5 km: Côte de Bousalle
184,5 km: Côte de Ahin
195,5 km: Mur de Huy (3de keer)