Deel dit artikel:

Nog 100 dagen tot 100ste La Doyenne

Luik-Bastenaken-Luik viert dit jaar zijn 100ste editie. Naast de terugkeer van de Roche aux Faucons is er heel wat eerbetoon. De recreanten mogen daags voor de profs over hetzelfde parcours in de Liège-Bastogne-Liège Challenge.

La Doyenne is de oudste grote wielerklassieker op de kalender en zo’n 100ste editie verdient wel wat extra aandacht. Op 17 januari, op 100 dagen van de start van die speciale verjaardag, stelden André Gilles, gedeputeerde van de provincie Luik, Christian Prudhomme van ASO, en Paul Bolland, voorzitter van RC Pesant Club Liégeois, de club die de wedstrijd voor het eerst organiseerde in 1892, de festiviteiten voor. Naar verluidt droomden de bedenkers van de wedstrijd van een Luik-Parijs-Luik, maar uiteindelijk bleek die passage door Bastenaken geen slechte zet. Die stad wordt dit jaar trouwens vereerd met een speciale tussensprint na 100 km, zo bevestigde burgemeester Benoît Lutgen.

De bekendste beklimmingen zijn opnieuw van de partij op 27 april. De Côte des Forges, die in de jaren ’80 vaak beslissend was, en de Roche-aux-Faucons (vorig jaar afwezig door wegenwerken), die na zijn debuut in 2008 meteen een belangrijke plaats veroverde zijn er opnieuw bij. De Stockeu, La Redoute en Saint-Nicolas blijven natuurlijk ook in het parcours.

Tussen de eerste winnaar, Léon Houa, en de laatste, Dan Martin, schreven heel wat grote namen geschiedenis in Luik. Zo verdiende Eddy Merckx na zijn vijf zeges een monument op de Stockeu, reed Bernard Hinault in 1980 door de sneeuw naar zijn tweede overwinning, en plaatsten ook Ferdi Kübler, Stan Ockers, Jacques Anquetil, Sean Kelly en heel wat Italianen hun naam op de erelijst. Lokale held Joseph Bruyère zegevierde in 1976 en ’78 en kwam naar Bastenaken om de 100 dagen tot de volgende editie in te leiden.

LBL CHALLENGE VOOR DE RECREANT

In Bastenaken, Luik en Ans werden klokken geplaatst om die 100 dagen tot de start af te tellen, maar La Doyenne krijgt de komende weken nog heel wat eerbetoon: tv-clips, een tentoonstelling, boeken,  T-shirts, een retro publiciteitskaravaan en net zoals vorig jaar de Liège-Bastogne-Liège Challenge toertocht daags voor de race. Die LBL Challenge maakt samen met de Ronde van Vlaanderen Cyclo en Paris-Roubaix Challenge deel uit van de Skoda Classic Challenge en leidt de recreanten zaterdag 26 april over hetzelfde parcours als de profs. Ook het jongere broertje, de Waalse Pijl, geeft een knipoog naar de oude dame: de koers start dit jaar in Bastenaken.