Deel dit artikel:

Nieuwe themakaarten in fietsbox Limburg


De nieuwe fietsbox 2014-2015 van Toerisme Limburg bundelt 9 themafietskaarten met in totaal 37 van de mooiste routes in 's lands mooiste fietsprovincie. Er zitten ook 2 nieuwe themakaarten bij.

Met een grondige vernieuwing van de fietskaart van het knooppuntennetwerk, een verbeterde kwaliteitscontrole van fietsvriendelijke horecagelegenheden en de toevoeging van twee toeristische troeven aan het aanbod van themafietskaarten, onderstreept Toerisme Limburg de ambitie om op kop te blijven als meest fietsvriendelijke provincie van Vlaanderen.

De fietsbox bevat 9 kaarten met daarop 37 verschillende routes, en allemaal geven ze bezoektips, tonen ze de fietsvriendelijke horeca langs het fietsroutenetwerk en de mooie (foto)locaties. Bij de fietskaarten zitten ook telkens handige steekkaartjes (9×7 cm) per route met de knooppunten erop.

Ook twee aanvullende toeristische troeven kregen een themakaart: Bosland en de mijnstreek.

De nieuwe themafietskaart ‘Mijnsites: van verleden naar heden’ loodst de fietser door de Limburgse mijnstreek aan de hand van drie nieuwe fietslussen: 47,5 km in Beringen en Heusden-Zolder, 47 km in Genk en Houthalen-Helchteren en 28 km in Maasmechelen en As. Onderweg duik je onder in de rijke erfenis van het ‘zwarte goud’. Je passeert stille getuigen van de mijnnijverheid, zoals imposante schachtbokken, mijnterrils en levendige tuinwijken van de multiculturele mijnwerkers. Hoogtepunten zijn de C-mine expeditie in Genk, het Mijnmuseum op be-MINE in Beringen en Connecterra achter de tuinwijk van Eisden (Maasmechelen). Maar je fietst ook rustig door naald- en loofbossen en open heidevlakten.

Bosland is een eindeloos bos- en natuurgebied in het noordwesten van Limburg, met meer dan 4500 hectare aaneengesloten bos, heide, beekvalleitjes, graslanden en landduinen. Een lus van 44,5 km verbindt Hechtel-Eksel en Overpelt. Je fietst door de Dommelvallei met watermolens, passeert de landduinen van In den Brand (de grootste zandbak van Limburg) en kindvriendelijke kunstwerken in het Pijnvenbos. Lus 2 in Lommel (39 km) leidt je grotendeels autovrij door bossen en over kanaaldijken, met als hoogtepunt de Sahara, een indrukwekkende zandvlakte met een meer. Ook het Glazen Huis in Lommel-stad is meer dan een bezoek waard.

Ook de 7 themakaarten die er al waren, werden geüpdatet.

Nationaal Park Hoge Kempen: 3 fietslussen, waarvan een nieuwe (28,5 km) naar Connecterra in 
Eisden. Deze fietslus verbindt 3 van de 6 toegangspoorten tot het nationaal park.

‘Proef en beleef’: 5 lussen, waarvan een nieuwe lekkerbekkenroute door Kinrooi (39,5 km) rond
het thema asperges, wijn en ambachtelijk ijs.

De Wijers: 5 fietsroutes door het grootste vijvergebied van Vlaanderen, waarvan een nieuwe
fietslus van 39 km, die start aan het Schulensmeer in Lummen.

‘Van bloesem tot oogst’: 6 lussen, waarvan 1 nieuwe lus in Riemst rond wijn en mergel.

Rijk Verleden: 7 heuvelachtige fietsroutes langs historische stadjes in Haspengouw, religieuze monumenten en imposante kastelen, tumuli en eeuwenoude landschappen.

Het Snoer van Maasdorpjes: 4 vlakke lussen door de dorpjes en stadjes langs de Maas.

Voerstreek: 2 pittige fietslussen door de zes Voerdorpjes in het Hart van de Euregio.

De themakaarten zijn voor 3 euro te koop in de meeste toeristische infokantoren in Limburg, via shop.toerismelimburg.be of tel. + 32 11 30 55 00. De nieuwe Fietsbox Limburg 2014-2015 is ook in de betere boekhandel te koop (17,50 euro).