Deel dit artikel:

Nieuw parcours La Marmotte bekend

Enkele weken geleden raakte bekend dat een tunnel op het parcours van La Marmotte voor problemen kon zorgen. Nu stelt de organisatie van de bekendste Franse cyclosportieve het aangepaste parcours voor.

Op de site van organisator Sportcommunication kun je het volgende lezen: “We kondigden een paar weken geleden aan dat de as Grenoble-Briançon en de DR 1091 afgesloten waren als gevolg van scheuren en de wederopbouw van de Tunnel du Chambon. Ondanks de grote werkzaamheden die al zijn begonnen, blijft deze belangrijke weg tussen de Oisans en de Hautes-Alpes gesloten tot het einde van juli.”

“In de bergen is het de natuur die de activiteiten van de mens bepaalt en net als alle andere gebruikers en bewoners, zijn fietsers daaraan onderworpen. Met de steun van de lokale partners in de Oisans en Maurienne (Alpe d’Huez, Bourg d’Oisans, Valloire, Vallée des Villards) en de diensten van de betrokken overheden hebben we de route van de cyclosportieve La Marmotte gewijzigd. We slaagden er samen in om een route uit te stippelen die zo dicht mogelijk ligt bij de karakteristieken van het historische parcours: 170 km (in plaats van 174 km) en 5100 m hoogteverschil (in plaats van 5000).”

“We behouden de Glandon en vervangen de Télégraphe, Galibier en Lautaret, maar behouden wel de prestigieuze bergen van de Maurienne die je ook in de Tour de France van 2015 zult vinden: de mooie haarspelden van de Montvernier, de Col du Mollard (1630 m) en de Col de la Croix de Fer (2058 m). De Maurienne zal 7500 deelnemers (50 nationaliteiten) ontvangen zoals elk jaar tijdens La Marmotte GranFondo, en we zullen trachten om van deze verrassende switch van onze bergen een onvergetelijke ervaring voor iedereen te maken.”

Als we het kaartje en het hoogteprofiel van nu vergelijken met het oude parcours valt op dat het er niet makkelijker op wordt. Ja, de legendarische Galibier verdwijnt maar in de plaats krijg je na de niet getimede afdaling van de Glandon wel de Lacets de Montvernier, slechts 3,4 km lang maar wel met een stijgingspercentage van gemiddeld 8,2% en 18 schitterende haarspeldbochten. Daarna volgen de langere beklimmingen van de Mollard en Croix de Fer om traditioneel af te sluiten op Alpe d’Huez.